Prawdopodobieństwo sumy/różnicy zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

Prawdopodobieństwo sumy/różnicy zdarzeń

Post autor: mala_mi »

1. Wiedząc, że: \(\displaystyle{ P(A)=0,4}\); \(\displaystyle{ P(B)=0,6}\); \(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,3}\) oblicz:
a) \(\displaystyle{ P(A \setminus B)}\)
b) \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\)

2. Wiedząc, że \(\displaystyle{ P(A')=0,5}\); \(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,6}\); \(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,3}\) oblicz:
a) \(\displaystyle{ P(A \cap B')}\)
b) \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\)

Poprosiłabym przynajmniej o jakieś wskazówki, wzory z których należy skorzystać.
brzoskwinka1

Prawdopodobieństwo sumy/różnicy zdarzeń

Post autor: brzoskwinka1 »

\(\displaystyle{ P(A \setminus B)=P(A)-P(A \cap B)=...}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(B \setminus A)=P(B)-P(A \cap B)=...}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B')=1-P(A' )-P(A \cap B)=...}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap A' )=P(A \cup B) +P(A') -1=...}\)
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

Prawdopodobieństwo sumy/różnicy zdarzeń

Post autor: mala_mi »

Dzięki!
ODPOWIEDZ