Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
okon
- Użytkownik

- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
Post
autor: okon » 10 sie 2011, o 11:37
Witam,
\(\displaystyle{ \frac{d}{dp}\left[ \frac{(p^2-4)e^{pt}}{(p+2i)^2} \right] = ...}\)
w rozwiązaniu mam tak:
\(\displaystyle{ \left[ \frac{2pe^{pt}+t(p^2-4)e^{pt}}{(p+2i)^2} - \frac{2(p^2-4)e^{pt}}{(p+2i)^3} \right]}\)
Jak to sie po kolei liczy?
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 10 sie 2011, o 11:40
Wzór na pochodną ilorazu. Wystarczy wstawić do tego wzoru
-
okon
- Użytkownik

- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
Post
autor: okon » 10 sie 2011, o 11:52
ok ok, mam
dawno nie liczylem pochodnych no i zastanawialem sie nad licznikiem(iloczynem) ale poszlo.
thx