O co chodzi z liczeniem pochodnych funkcji typu:\(\displaystyle{ f(x,y)= 3x^2y^2+xy-y^3}\)
Wiem, ze mozna to wyliczyc wzgledem x i y ew. wzgledem 2 pochodnej(?) x i y.
Pochodne rozumiem, ale tych powyzszych niebardzo, kto moze mi to wytlumaczyc
(Wytlumaczyc nie rozwiazac zadanie )
I wogole jak to sie nazywa abym mogl poszukac wiecej informacji.
Pochodne funkcji f(x,y)
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Pochodne funkcji f(x,y)
W pierwszym przypadku x traktujesz jako zmienną niezależna y zaś jako stałą konkretną liczbę wtedy:
\(\displaystyle{ f'(x,y)=6xy^{2}+y}\)
w drugim przypadku y traktujesz jako zmienną niezależna x zaś jako stałą konkretną liczbę wtedy:
\(\displaystyle{ f'(x,y)=6yx^{2}+x-3y^{2}}\)
\(\displaystyle{ f'(x,y)=6xy^{2}+y}\)
w drugim przypadku y traktujesz jako zmienną niezależna x zaś jako stałą konkretną liczbę wtedy:
\(\displaystyle{ f'(x,y)=6yx^{2}+x-3y^{2}}\)
-
Art511
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 3 paź 2006, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 5 razy
Pochodne funkcji f(x,y)
OK. Dzieki, ale jest jeszcze cos takiego:Lady Tilly pisze:W pierwszym przypadku x traktujesz jako zmienną niezależna y zaś jako stałą konkretną liczbę wtedy:
\(\displaystyle{ f'(x,y)=6xy^{2}+y}\)
w drugim przypadku y traktujesz jako zmienną niezależna x zaś jako stałą konkretną liczbę wtedy:
\(\displaystyle{ f'(x,y)=6yx^{2}+x-3y^{2}}\)
\(\displaystyle{ d^2f/dydx = 12xy+1}\)
oraz
\(\displaystyle{ d^2f/dxdy = 12xy+1}\)
Rozumiem, ze to pochodna 2 stopnia liczona wzgledem dx i dy (?) jak dojsc do tego wyniku?
[ Dodano: 12 Styczeń 2007, 16:49 ]
Co nikt nie wie???