[Kombinatoryka] Podzbiory - równe sumy

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

[Kombinatoryka] Podzbiory - równe sumy

Post autor: KPR »

Dane są niepuste podzbiory \(\displaystyle{ A_1,A_2,\dots A_{n+1}}\) zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego. Udowodnij, że istnieją takie niepuste rozłączne zbiory indeksów \(\displaystyle{ I,J \subset \{1,2,\dots,n+1\}}\), że \(\displaystyle{ \bigcup\limits_{i\in I} A_i=\bigcup\limits_{i\in J} A_i}\)
Ostatnio zmieniony 5 sie 2011, o 21:39 przez KPR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Kombinatoryka] Podzbiory - równe sumy

Post autor: Swistak »

Wygląda na zbyt łatwe i zbyt grube:
Ukryta treść:    
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

[Kombinatoryka] Podzbiory - równe sumy

Post autor: KPR »

Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Kombinatoryka] Podzbiory - równe sumy

Post autor: Swistak »

A lol, bo to w sensie ile należy do co najmniej jednego, a nie suma mocy każdego z osobna xD. Istotnie taka suma już nie jest addytywna . Mówiłem, że wygląda podejrzanie xD.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 93 razy

[Kombinatoryka] Podzbiory - równe sumy

Post autor: limes123 »

Kazdemu zbiorowi przypisujemy wektor w_i (i=1,...,n+1), ktory na i-tym miejscu ma 1 jesli zawiera i-ty element i 0 w przeciwnym wypadku. Wektorow jest n+1, czyli \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n+1}c_iw_i=0}\) dla pewnych ci wymiernych. Teraz przerzucamy na prawa strone te wi ktore maja ci ujemne, dodatnie zostaja po lewej stronie. Latwo sie przekonac, ze indeksy po prawej i po lewej stronie mozna wziac za I, J.
ODPOWIEDZ