1 pochodna

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Cookies4every1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 lis 2005, o 14:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 2 razy

1 pochodna

Post autor: Cookies4every1 »

Ale policzyć pierwszą i drugą

\(\displaystyle{ f(x) = \frac{(x+3)^3}{(x+2)^2}}\)

Edit: w sumie ciekawi mnie czy mozna jakoś szybko to zrobić a nie "na piechotę"
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

1 pochodna

Post autor: Maniek »

\(\displaystyle{ f(x)'=\frac{(a' b)-(a b')}{b^2}}\) tak się da:) ,gdzie u Ciebie \(\displaystyle{ a=(x+3)^3 // b=(x+2)^2}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13382
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

1 pochodna

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ f(x) = x+2 + \ 3 \ + \ \frac{3}{x+2} \ + \ \frac{1}{(x+2)^2}}\)
ODPOWIEDZ