Rozwiąż układ równań (Cramera)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
HeMiK666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 mar 2011, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haumea

Rozwiąż układ równań (Cramera)

Post autor: HeMiK666 »

Mam rozwiązać poniższy układ metodą Cramera:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x_{1} + 3x_{2} + 4x_{3} - 5x_{4} = 9\\
5x_{1} - 7x_{2} + 8x_{3} + 2x_{4} = 18\\
4x_{1} + 5x_{2} - 7x_{3} - 3x_{4} = -5\\
7x_{1} + 8x_{2} + 3x_{3} + 4x_{4} = -2 \end{cases}}\)


Przechodzę do liczenia wyznacznika 4-tego stopnia i tu pojawia się problem, bo nie mam żadnego pomysłu, żeby zejść do stopnia 3-ego metodą zerowania (rozwinięcie Laplace'a):
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&3&4&-5\\5&-7&8&2\\4&5&-7&-3\\7&8&3&4\end{vmatrix}=}\)
Ostatnio zmieniony 3 sie 2011, o 13:35 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: III.5.2 [Temat] Nie może być pisany DRUKIEM
miodzio1988

Rozwiąż układ równań (Cramera)

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ r _{2} -r _{3}}\) i już masz jedynkę do zerowania.

\(\displaystyle{ r _{i}}\) oznacza \(\displaystyle{ i}\)-ty wiersz
HeMiK666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 mar 2011, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haumea

Rozwiąż układ równań (Cramera)

Post autor: HeMiK666 »

Nie za bardzo rozumiem, co znaczą te Twoje oznaczenia. Możesz je rozwinąć? Byłbym wdzięczny
miodzio1988

Rozwiąż układ równań (Cramera)

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ r _{i}}\) oznacza \(\displaystyle{ i}\)-ty wiersz
Masz tutaj wyjaśnienie....
HeMiK666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 mar 2011, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haumea

Rozwiąż układ równań (Cramera)

Post autor: HeMiK666 »

Po odjęciu będzie wyglądało to następująco?
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&3&4&-5\\5&-7&8&2\\1&-12&15&5\\7&8&3&4\end{vmatrix}=}\)
miodzio1988

Rozwiąż układ równań (Cramera)

Post autor: miodzio1988 »

No lipka trochę. Bo widzę , że pomnożyłeś jeden wiersz przez \(\displaystyle{ -1}\). Nie zmieni nam to wyznacznika bejbe?
HeMiK666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 mar 2011, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haumea

Rozwiąż układ równań (Cramera)

Post autor: HeMiK666 »

W takim razie nie wiem, co robię źle. Odjąłem od drugiego wiersza trzeci. Nie wiem nawet gdzie coś wymnożyłem??
miodzio1988

Rozwiąż układ równań (Cramera)

Post autor: miodzio1988 »

Jak dziecko.

Ile to jest \(\displaystyle{ 5-4}\) ?

Ile to jest \(\displaystyle{ -7-5}\) ?

Ile to jest \(\displaystyle{ 8-(-7)}\) ?

Ile to jest \(\displaystyle{ 2-(-3)}\) ?

Podałem Ci w tym momencie wszystko to co powinno stać w drugim wierszu
ODPOWIEDZ