pole obszaru ograniczonego krzywymi
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
pole obszaru ograniczonego krzywymi
Witam...
Mam takie zadanie:
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi \(\displaystyle{ y=xe ^{-x}, x=1, y=0}\)
Nie wiem czy dobrze robię na samym początku. Nie wiem co jeszcze tutaj dopisać, czy w ogóle coś jeszcze trzeba.?
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}xe ^{-x}dx}\)
Mam takie zadanie:
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi \(\displaystyle{ y=xe ^{-x}, x=1, y=0}\)
Nie wiem czy dobrze robię na samym początku. Nie wiem co jeszcze tutaj dopisać, czy w ogóle coś jeszcze trzeba.?
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}xe ^{-x}dx}\)
Ostatnio zmieniony 2 sie 2011, o 01:01 przez szymon1234513, łącznie zmieniany 1 raz.
pole obszaru ograniczonego krzywymi
A ten \(\displaystyle{ x}\) z funkcji gdzie Ci zniknął? I zacznij od rysunku. Z rysunku wszystko widaćszymon1234513 pisze:Witam...
Mam takie zadanie:
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi \(\displaystyle{ y=xe ^{-x}, x=1, y=0}\)
Nie wiem czy dobrze robię na samym początku. Nie wiem co jeszcze tutaj dopisać, czy w ogóle coś jeszcze trzeba.?
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}e ^{-x}dx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
pole obszaru ograniczonego krzywymi
Przeoczyłem - już poprawione.
Rysunek sobie zrobiłem.
Tylko pytam się czy coś jeszcze trzeba obliczać oprócz tej całki?
Czy trzeba jeszcze coś obliczać z \(\displaystyle{ x=1}\), ale mi się wydaje, że nie?
Rysunek sobie zrobiłem.
Tylko pytam się czy coś jeszcze trzeba obliczać oprócz tej całki?
Czy trzeba jeszcze coś obliczać z \(\displaystyle{ x=1}\), ale mi się wydaje, że nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
pole obszaru ograniczonego krzywymi
Wie ktoś może jak rozwiązać tą całkę co siedzę nad nią i nie mam pomysłu jak ją ugryźć...
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
pole obszaru ograniczonego krzywymi
Dzięki...
Wyszło mi: \(\displaystyle{ -xe ^{-x}-e ^{-x}+C}\)
Dobrze?
Wyszło mi: \(\displaystyle{ -xe ^{-x}-e ^{-x}+C}\)
Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
pole obszaru ograniczonego krzywymi
Dzięki...
Po podstawieniu pole tego obszaru wyszło mi \(\displaystyle{ - \frac{2}{e}+1}\).
Jeszcze tylko to jakbyś sprawdził to byłbym wdzięczny...
Po podstawieniu pole tego obszaru wyszło mi \(\displaystyle{ - \frac{2}{e}+1}\).
Jeszcze tylko to jakbyś sprawdził to byłbym wdzięczny...