Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ mx^2+2x+m-2=0}\) ma dwa pierwiastki mniejsze od 1?
Na początku warunek \(\displaystyle{ m \neq 0}\) i \(\displaystyle{ \Delta >0}\) wyszło mi \(\displaystyle{ m \in \left( 1- \sqrt{2};1+ \sqrt{2} \right)}\).
Teraz rozpatruję dla \(\displaystyle{ m>0}\).
Musi zachodzić:
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(1)>0 \\ x_w<1 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} m>0 \\ m>-1 \end{cases} \Rightarrow m>0}\)
Teraz rozpatruję dla \(\displaystyle{ m<0}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(1)<0 \\ x_w<1 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} m<0 \\ m>-1 \end{cases} \Rightarrow m \in (-1;0)}\)
Niestety, moja odpowiedź jest nieco inna: \(\displaystyle{ m \in \left( 1- \sqrt{2};1+ \sqrt{2} \right) \setminus \left\{ 0\right\}}\), a w książce jest \(\displaystyle{ m \in (0;1+ \sqrt{2})}\).
Czy gdzieś jest błąd?
Na początku warunek \(\displaystyle{ m \neq 0}\) i \(\displaystyle{ \Delta >0}\) wyszło mi \(\displaystyle{ m \in \left( 1- \sqrt{2};1+ \sqrt{2} \right)}\).
Teraz rozpatruję dla \(\displaystyle{ m>0}\).
Musi zachodzić:
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(1)>0 \\ x_w<1 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} m>0 \\ m>-1 \end{cases} \Rightarrow m>0}\)
Teraz rozpatruję dla \(\displaystyle{ m<0}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(1)<0 \\ x_w<1 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} m<0 \\ m>-1 \end{cases} \Rightarrow m \in (-1;0)}\)
Niestety, moja odpowiedź jest nieco inna: \(\displaystyle{ m \in \left( 1- \sqrt{2};1+ \sqrt{2} \right) \setminus \left\{ 0\right\}}\), a w książce jest \(\displaystyle{ m \in (0;1+ \sqrt{2})}\).
Czy gdzieś jest błąd?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
\(\displaystyle{ x_w<1\\
\frac{-2}{2m}<1|\cdot m\\
-1>m\\
m<-1}\)
m w tym wypadku ujemne, dlatego zmieniamy znak. Tam chyba miałeś błąd.
A podam Ci jeszcze alternatywne rozważanie przypadków.
I pierwiastki mają być mniejsze od 1, więc jeśli przesuniemy wykres o 1 w lewo, to będą mniejsze od 0:
\(\displaystyle{ m(x+1)^2+2(x+1)+m-2=0\\
mx^2+2(m+1)x+2m=0}\)
O ile si gdzieś nie pomyliłem, w liczeniu (tak na szybko). Teraz typowe wzory Viete'a.
II
\(\displaystyle{ x_1<1\\
x_2<1\\
\begin{cases} x_1-1<0 \\ x_2-1<0 \end{cases}}\)
Po wymnożeniu mamy:
\(\displaystyle{ x_1 x_2-x_1-x_2+1>0}\)
Po dodaniu mamy:
\(\displaystyle{ x_1+x_2<2}\)
Wzory Viete'a w obu przypadkach.
\frac{-2}{2m}<1|\cdot m\\
-1>m\\
m<-1}\)
m w tym wypadku ujemne, dlatego zmieniamy znak. Tam chyba miałeś błąd.
A podam Ci jeszcze alternatywne rozważanie przypadków.
I pierwiastki mają być mniejsze od 1, więc jeśli przesuniemy wykres o 1 w lewo, to będą mniejsze od 0:
\(\displaystyle{ m(x+1)^2+2(x+1)+m-2=0\\
mx^2+2(m+1)x+2m=0}\)
O ile si gdzieś nie pomyliłem, w liczeniu (tak na szybko). Teraz typowe wzory Viete'a.
II
\(\displaystyle{ x_1<1\\
x_2<1\\
\begin{cases} x_1-1<0 \\ x_2-1<0 \end{cases}}\)
Po wymnożeniu mamy:
\(\displaystyle{ x_1 x_2-x_1-x_2+1>0}\)
Po dodaniu mamy:
\(\displaystyle{ x_1+x_2<2}\)
Wzory Viete'a w obu przypadkach.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
No fakt, tam miałem błąd, dzięki . Co do metody drugiej to możemy mnożyć i dodawać nierówności?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
Nierówności dodawać możemy bez problemu o ile są skierowane w tym samym kierunku.
Jeśli chodzi o mnożenie, to raczej bardziej się opierana, tzn. \(\displaystyle{ x_1-1,x_2-1}\) są liczbami ujemnymi, więc jak je pomnożymy, dostaniemy liczbę dodatnią. Jeśli chodzi o drugi sposób, to też pewności nie mam, czy wypełni on wszystkie warunki. Sam nigdy nim nie robiłem, ale kiedyś padła taka propozycja i to od osoby, która raczej wie co pisze...
Jeśli chodzi o mnożenie, to raczej bardziej się opierana, tzn. \(\displaystyle{ x_1-1,x_2-1}\) są liczbami ujemnymi, więc jak je pomnożymy, dostaniemy liczbę dodatnią. Jeśli chodzi o drugi sposób, to też pewności nie mam, czy wypełni on wszystkie warunki. Sam nigdy nim nie robiłem, ale kiedyś padła taka propozycja i to od osoby, która raczej wie co pisze...
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
Rozwiązałem tą drugą metodą i wynik jest dobry.
Dzięki .
Dzięki .
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
Odkopuję temat, bo chciałbym zapytać o warunek z deltą. Dlaczego delta musi być większa od zera, a nie większa lub równa zeru, skoro w poleceniu napisane jest "dwa pierwiastki", a nie "dwa RÓŻNE pierwiastki"?
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
Ja również się ku temu skłaniam (chociaż skoro pierwiastek jest podwójny, to można zakładać, że są dwa pierwiastki, tylko identyczne - dlatego wykres funkcji "odbija się" względem osi x, czego nie ma przy pojedynczym pierwiastku), ale niestety w zadaniach piszą często różnie. Ogólnie w podręczniku umówiono się, że jeśli nie jest napisane "dwa różne", tylko "dwa", to delta ma być większa bądź równa zeru. Ale jednocześnie w różnych zadaniach podają różne sprzeczne z umową założenia.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
Ja tam ze szkoły wyniosłem, że delta równa zero oznacza jeden podwójny, a nie dwa pierwiastki.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
Dlaczego w tym zadaniu korzystając z takiego założenia :\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} \le 0}\) nie mogę otrzymać poprawnego wyniku?
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki
Bo Twoje założenie przetłumaczone to : mam jeden pierwiastek dodatni (lub zerowy) i drugi ujemny (lub zerowy).
Co ma niewiele wspólnego z mniejszymi od 1.
Co ma niewiele wspólnego z mniejszymi od 1.