Mam problem z trzema równaniami, tj:
1) \(\displaystyle{ -2x ^2 + 1 = 0}\)
2) \(\displaystyle{ \left(2x ^2-3x+1\right)(2x+4) ^3(x-1) ^2 = 0}\)
3) \(\displaystyle{ \frac{x-2}{2x ^2-5x+5} = 0}\)
Bardzo bym o pomoc prosił
Równania i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 lip 2011, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wloclawek
Równania i nierówności
Ostatnio zmieniony 1 sie 2011, o 08:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Równania i nierówności
1. skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów
2. wartość iloczynu jest równa 0 gdy jeden z czynników jest równy 0
3. wartość ułamka jest równa 0 gdy licznik jest równy 0; uwzględnij dziedzinę
2. wartość iloczynu jest równa 0 gdy jeden z czynników jest równy 0
3. wartość ułamka jest równa 0 gdy licznik jest równy 0; uwzględnij dziedzinę
- wiskitki
- Użytkownik
- Posty: 503
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 176 razy
- Pomógł: 29 razy
Równania i nierówności
1. \(\displaystyle{ -2x^2+1=0 \\ 1=2x^2 \\ \frac{1}{2}=x^2 \\ x=\frac{1}{\sqrt2} \vee x=\frac{-1}{\sqrt2}}\)-- 1 sie 2011, o 10:51 --3. Mianownik musi być różny od zera. Czyli przyrównujesz do zera tylko licznik, \(\displaystyle{ x-2=0, x=2}\). Do tego musisz uwzględnić dziedzinę, musisz rozwiązać równanie kwadratowe które jest w mianowniku i jego pierwiastki nie należą do dziedziny. Mam nadzieję, że wiesz jak to zrobić