[MIX] Kolejny mix zadań olimpijskich.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
[MIX] Kolejny mix zadań olimpijskich.
Dzięki Django za wyjaśnienie. Będę mógł spokojnie zasnąć. Znowu się czegoś nauczyłem. Jeszcze raz
wielkie dzięki.
wielkie dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 12 razy
[MIX] Kolejny mix zadań olimpijskich.
limes123, hmm... pominąłem to że \(\displaystyle{ (y+1)^x}\) nie musi być wcale podzielne przez tą liczbę pierwszą. Tak czy inaczej wiem na czym polega to rozwiązanie - jedynie mogę mieć tu problem z jego przekazaniem.
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
[MIX] Kolejny mix zadań olimpijskich.
Vax, może jeszcze udowodnisz \(\displaystyle{ a^2+b^2 \ge 2ab}\) z nierówności Popoviciu?
MrG - nie słuchaj tych pierdół. Rozwiązanie Vaxa nie jest ani trochę kształcące, takich zadań się w ten sposób nie robi. Rozwiązanie Djanga z kolei jest niepoprawne. Najlepiej by było jakbyś w ogóle zapomniał o tych kilku ostatnich postach w temacie.
Jakby co:
liczby \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ y+1}\) są względnie pierwsze, więc dla \(\displaystyle{ y>1}\) liczba \(\displaystyle{ (y+1)^x}\) nie jest podzielna przez \(\displaystyle{ y}\), a z równania \(\displaystyle{ (y+1)^x = y!}\) płynie przeciwny wniosek. Stąd \(\displaystyle{ y \le 1}\).
MrG - nie słuchaj tych pierdół. Rozwiązanie Vaxa nie jest ani trochę kształcące, takich zadań się w ten sposób nie robi. Rozwiązanie Djanga z kolei jest niepoprawne. Najlepiej by było jakbyś w ogóle zapomniał o tych kilku ostatnich postach w temacie.
Jakby co:
liczby \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ y+1}\) są względnie pierwsze, więc dla \(\displaystyle{ y>1}\) liczba \(\displaystyle{ (y+1)^x}\) nie jest podzielna przez \(\displaystyle{ y}\), a z równania \(\displaystyle{ (y+1)^x = y!}\) płynie przeciwny wniosek. Stąd \(\displaystyle{ y \le 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
[MIX] Kolejny mix zadań olimpijskich.
jerzozwierz pisze:Vax, może jeszcze udowodnisz \(\displaystyle{ a^2+b^2 \ge 2ab}\) z nierówności Popoviciu?
Podpowiem jak zacząć:
Ukryta treść:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[MIX] Kolejny mix zadań olimpijskich.
Ja bym chciał poznać trochę bardziej szczegółowe rozwiązanie tego problemu. Z tego co Mol napisał wynika ,że \(\displaystyle{ \ y}\) jest podzielny przez trzy. A liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ \ 3}\) jest nieskończenie wiele. Więc jak dalej ograniczyć liczbę przyszłych pierwiastków?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy