Gaz podlega dwu kolejnym przemianom...

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
Al93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 maja 2011, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Pomógł: 2 razy

Gaz podlega dwu kolejnym przemianom...

Post autor: Al93 »

Gaz podlega dwu kolejnym przemianom: izotermicznej, a potem izochorycznej. Jaką pracę wykonał ten gaz, jeśli zmiana energii wewnętrznej w przemianie izochorycznej wynosiła \(\displaystyle{ \Delta U = 10^4 J}\) a w obu przemianach dostarczono ciepło \(\displaystyle{ Q = 3 \cdot 10^4 J}\) ?

W przemianie izochorycznej gaz nie wykonał pracy, więc \(\displaystyle{ W = 0}\) , więc całe ciepło dostarczone w tej przemianie wynosi \(\displaystyle{ Q _{1} = \Delta U = 10^4}\)

z tego wniosek, że w przemianie izotermicznej dostarczono ciepło równe \(\displaystyle{ Q = Q - Q _{1} = 2 \cdot 10^4 J}\)
Jak mam obliczyć ciepło przenaczone na pracę w przemianie izotermicznej?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2011, o 08:35 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Gaz podlega dwu kolejnym przemianom...

Post autor: Chromosom »

skorzystaj z równania stanu gazu doskonałego
ODPOWIEDZ