termodynamika - ciśnienie

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
kiniaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2010, o 20:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

termodynamika - ciśnienie

Post autor: kiniaaa »

112. Jednostronnie zatopiona rurka szklana ma długość \(\displaystyle{ L = 20\,\mathrm{cm}}\), a pole jej przekroju poprzecznego wynosi \(\displaystyle{ S = 1{,}5\,\mathrm{cm^2}}\). Otwarty koniec rurki jest zanurzony w naczyniu z wodą i odpowiednio obciążony, dzięki czemu rurka utrzymuje się w pozycji pionowej. Łączna masa rurki i obciążenia wynosi \(\displaystyle{ m = 24\,\mathrm{g}}\). Jaką wysokość ma słupek wody, która wdarła się do rurki? Jaka jest długość zanurzonej w wodzie części rurki? Ciśnienie atmosferyczne wynosi \(\displaystyle{ p_0 = 105\,\mathrm{Pa}}\). Temperatura powietrza w rurce jest stała. Gęstość wody wynosi \(\displaystyle{ \rho = 103 \,\mathrm{\frac{kg}{m^3}}}\).

Wiem że wyniki to \(\displaystyle{ 3{,}2\,\mathrm{mm}}\) i ok. \(\displaystyle{ 16{,}3\,\mathrm{cm}}\), mi wychodzi \(\displaystyle{ 1{,}6\,\mathrm{mm}}\) i równe \(\displaystyle{ 16\,\mathrm{cm}}\). Nie wiem co źle robię pomóżcie!
Ostatnio zmieniony 5 sie 2011, o 11:52 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 63 razy

termodynamika - ciśnienie

Post autor: Funktor »

Też nie wiemy co źle robisz. Zamieść obliczenia/tok rozumowania ;]
ODPOWIEDZ