[MIX][Teoria liczb] Liczby pierwsze, liczby naturalne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Posty: 523
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
[MIX][Teoria liczb] Liczby pierwsze, liczby naturalne
Mały mix zadań z teorii liczb, raczej niełatwych, uznanych przeze mnie jako jedne z najładniejszych, jakie kiedykolwiek robiłem:
1.
Dana jest liczba całkowita \(\displaystyle{ n \ge 2}\). Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ k^2+k+n}\) jest pierwsza dla wszystkich całkowitych \(\displaystyle{ k}\) takich, że \(\displaystyle{ 0 \le k \le \sqrt{ \frac{n}{3} }}\), to \(\displaystyle{ k^2 + k +n}\) jest pierwsza dla wszystkich całkowitych \(\displaystyle{ k}\) takich, że \(\displaystyle{ 0 \le k \le n-2}\).
2.
Dana jest nieparzysta liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) i liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b,c}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ \prod_{k=0}^{p-1} (ak^2+bk+c) \ (mod \ p)}\).
3.
Dana jest liczba pierwsza \(\displaystyle{ p \ge 5}\). Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ x^{p-1} + x^{p-2} + ... + x + 2}\) nie jest kwadratem liczby naturalnej dla żadnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ x}\).
4.
Dla danego \(\displaystyle{ h = 2^r}\), gdzie \(\displaystyle{ r \ge 0}\), wyznaczyć wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ k}\), dla których istnieje \(\displaystyle{ m>1}\) nieparzyste oraz liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) taka, że \(\displaystyle{ k | m^h - 1}\) oraz \(\displaystyle{ m | n^{ \frac{m^h - 1}{k}} + 1}\).
5.
Dana jest liczba naturalna \(\displaystyle{ k}\). Udowodnić, że liczb pierwszych postaci \(\displaystyle{ 2^k m + 1}\) jest nieskończenie wiele.
6.
Udowodnić, że istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) takich, że liczba \(\displaystyle{ n^2 + 1}\) ma dzielnik pierwszy większy od \(\displaystyle{ 2n + \sqrt{2n}}\).
7.
Znaleźć wszystkie naturalne n, dla których \(\displaystyle{ n^2 | 2^n + 1}\).
8.
Rozstrzygnąć, jakie liczby naturalne \(\displaystyle{ a}\) mają następującą własność: istnieje nieskończenie wiele takich \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ n^2 | a^n - 1}\).
9.
Dana jest nieparzysta liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) i liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b,c}\) spełniające warunek \(\displaystyle{ b^2 \not\equiv 4ac \ (mod \ p)}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{p-1} \left( \frac{ak^2+bk+c}{p} \right) = - \left( \frac{a}{p} \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ \left( \frac{x}{p} \right)}\) oznacza symbol Legendre'a.
10.
Niech \(\displaystyle{ a}\) będzie liczbą całkowitą. Wykazać, że istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\), dla których \(\displaystyle{ p | n^2 + 3}\) oraz \(\displaystyle{ p | m^3 - a}\) dla pewnych całkowitych \(\displaystyle{ m,n}\).
11.
Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ m,n}\) spełniające \(\displaystyle{ 0<n<m}\). Udowodnić, że jeśli liczby \(\displaystyle{ a^m - 1}\) i \(\displaystyle{ a^n - 1}\) mają te same dzielniki pierwsze, to \(\displaystyle{ a+1}\) jest potęgą dwójki.
Życzę miłego rozwiązywania i zachęcam do dzielenia się swoimi rozwiązaniami (:
1.
Dana jest liczba całkowita \(\displaystyle{ n \ge 2}\). Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ k^2+k+n}\) jest pierwsza dla wszystkich całkowitych \(\displaystyle{ k}\) takich, że \(\displaystyle{ 0 \le k \le \sqrt{ \frac{n}{3} }}\), to \(\displaystyle{ k^2 + k +n}\) jest pierwsza dla wszystkich całkowitych \(\displaystyle{ k}\) takich, że \(\displaystyle{ 0 \le k \le n-2}\).
2.
Dana jest nieparzysta liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) i liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b,c}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ \prod_{k=0}^{p-1} (ak^2+bk+c) \ (mod \ p)}\).
3.
Dana jest liczba pierwsza \(\displaystyle{ p \ge 5}\). Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ x^{p-1} + x^{p-2} + ... + x + 2}\) nie jest kwadratem liczby naturalnej dla żadnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ x}\).
4.
Dla danego \(\displaystyle{ h = 2^r}\), gdzie \(\displaystyle{ r \ge 0}\), wyznaczyć wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ k}\), dla których istnieje \(\displaystyle{ m>1}\) nieparzyste oraz liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) taka, że \(\displaystyle{ k | m^h - 1}\) oraz \(\displaystyle{ m | n^{ \frac{m^h - 1}{k}} + 1}\).
5.
Dana jest liczba naturalna \(\displaystyle{ k}\). Udowodnić, że liczb pierwszych postaci \(\displaystyle{ 2^k m + 1}\) jest nieskończenie wiele.
6.
Udowodnić, że istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) takich, że liczba \(\displaystyle{ n^2 + 1}\) ma dzielnik pierwszy większy od \(\displaystyle{ 2n + \sqrt{2n}}\).
7.
Znaleźć wszystkie naturalne n, dla których \(\displaystyle{ n^2 | 2^n + 1}\).
8.
Rozstrzygnąć, jakie liczby naturalne \(\displaystyle{ a}\) mają następującą własność: istnieje nieskończenie wiele takich \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ n^2 | a^n - 1}\).
9.
Dana jest nieparzysta liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) i liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b,c}\) spełniające warunek \(\displaystyle{ b^2 \not\equiv 4ac \ (mod \ p)}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{p-1} \left( \frac{ak^2+bk+c}{p} \right) = - \left( \frac{a}{p} \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ \left( \frac{x}{p} \right)}\) oznacza symbol Legendre'a.
10.
Niech \(\displaystyle{ a}\) będzie liczbą całkowitą. Wykazać, że istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\), dla których \(\displaystyle{ p | n^2 + 3}\) oraz \(\displaystyle{ p | m^3 - a}\) dla pewnych całkowitych \(\displaystyle{ m,n}\).
11.
Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ m,n}\) spełniające \(\displaystyle{ 0<n<m}\). Udowodnić, że jeśli liczby \(\displaystyle{ a^m - 1}\) i \(\displaystyle{ a^n - 1}\) mają te same dzielniki pierwsze, to \(\displaystyle{ a+1}\) jest potęgą dwójki.
Życzę miłego rozwiązywania i zachęcam do dzielenia się swoimi rozwiązaniami (:
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 13:33 przez Sylwek, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Brak reakcji na pw z zaleceniem zmiany tytułu tematu; poprawiono na regulaminowy. Proszę nie stosować angielskich zwrotów na forum.
Powód: Brak reakcji na pw z zaleceniem zmiany tytułu tematu; poprawiono na regulaminowy. Proszę nie stosować angielskich zwrotów na forum.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[MIX][Teoria liczb] Liczby pierwsze, liczby naturalne
Jak mogłeś zapomnieć o tych dwóch epickich zadaniach z ostatniego Zwardonia!?
Rozwiąż w naturalnych: \(\displaystyle{ 2^x+3^y=5^z}\)
oraz
Czy istnieje ciąg arytmetyczny liczb naturalnych o różnicy niepodzielnej przez 10, w którym suma cyfr każdego wyrazu jest co najmniej \(\displaystyle{ 2011^{2011}}\)?
Nie no żarty na bok. Bardzo polecam ten mix, to naprawdę dobrze wyselekcjonowane zadania z tego, co w matmie najfajniejsze (przynajmniej na poziomie OMa/IMO), czyli zarąbistej teorii liczb ! Grzechem będzie zostawić ten temat bez rozwiązania któregoś z tych zadań .
Rozwiąż w naturalnych: \(\displaystyle{ 2^x+3^y=5^z}\)
oraz
Czy istnieje ciąg arytmetyczny liczb naturalnych o różnicy niepodzielnej przez 10, w którym suma cyfr każdego wyrazu jest co najmniej \(\displaystyle{ 2011^{2011}}\)?
Nie no żarty na bok. Bardzo polecam ten mix, to naprawdę dobrze wyselekcjonowane zadania z tego, co w matmie najfajniejsze (przynajmniej na poziomie OMa/IMO), czyli zarąbistej teorii liczb ! Grzechem będzie zostawić ten temat bez rozwiązania któregoś z tych zadań .
Ostatnio zmieniony 29 lip 2011, o 17:50 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Posty: 523
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
[MIX][Teoria liczb] Liczby pierwsze, liczby naturalne
@Kamil: pomysł dobry, tylko masz sporo błędów rachunkowych i rzeczowych (ale można się domyślić o co chodzi). Polecam przejrzenie całego dowodu krok po kroku i napisanie tak jak powinno być.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[MIX][Teoria liczb] Liczby pierwsze, liczby naturalne
zad. 3:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy

