Witam serdecznie.
Po lekkiej przerwie postanowiłem przypomnieć sobie pochodne, całki etc. ( tak dla sportu ) i z przerażeniem stwierdzam iż chyba coś tu nie gra. Otóż już na początku mam takie równanko:
\(\displaystyle{ f(x) = 2x^{3} - 3x + \frac{1}{x} - 2\sqrt{x} + \frac{3}{2 \sqrt{x}}}\)
wszystko sobie ładnie wyliczyłem i postanowiłem sprawdzić z odpowiedzią i wlasnie tam czekala na mnie "niespodzianka". Otóż wedle odp wynik powinien wyjść:
\(\displaystyle{ f(x) = 6x^{2} - 3 - \frac{1}{ x^{2} } - \frac{1}{ \sqrt{x} } - \frac{3}{2x \sqrt{x} }}\)
I wszystko by mi się zgadzało gdyby nie ostatni człon. Mnie wychodzi bowiem nie
\(\displaystyle{ \frac{3}{ 2x\sqrt{x} }}\)
a
\(\displaystyle{ \frac{3}{2 \sqrt{x} }}\).
Pytanie-prośba, czy mógłby mi ktoś powiedzieć skąd ten x przy 2 w mianowniku :>?
Pochodna funkcji jednej zmiennej.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Pochodna funkcji jednej zmiennej.
A proszę Cię bardzo: \(\displaystyle{ \left[\frac{1}{\sqrt{x}}\right]'=\left[ x^{- \frac{1}{2}\right]'=- \frac{1}{2} x^{- \frac{1}{2}-1}=- \frac{1}{2 x \sqrt{x}}}\)
No i coś z tym wynikiem jest nadal nie tak (albo przykład źle przepisany). I zjadłaś symbol pochodnej pisząc pochodną.
No i coś z tym wynikiem jest nadal nie tak (albo przykład źle przepisany). I zjadłaś symbol pochodnej pisząc pochodną.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 4 razy
Pochodna funkcji jednej zmiennej.
fakt, w przykładzie powinno być
\(\displaystyle{ \frac{3}{\sqrt{x}}}\), bez 2 w mianowniku.
co nie zmienia faktu ze teraz wychodzi mi jeszcze cos ciekawszego, natomiast:
\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{\sqrt{x}}\right) ' = - \frac{3}{2x ^{ -\frac{3}{2} } }}\)
Robię tak:
\(\displaystyle{ \left(\frac{3}{\sqrt{x}}\right)' = \frac{3}{x ^{- \frac{1}{2} } } = 3 \cdot - \frac{1}{2} x ^{ -\frac{1}{2} -1 } = - \frac{3}{2x ^{- \frac{3}{2} } }}\)
nie podoba mi się to, co robię nadal nie tak :/?
\(\displaystyle{ \frac{3}{\sqrt{x}}}\), bez 2 w mianowniku.
co nie zmienia faktu ze teraz wychodzi mi jeszcze cos ciekawszego, natomiast:
\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{\sqrt{x}}\right) ' = - \frac{3}{2x ^{ -\frac{3}{2} } }}\)
Robię tak:
\(\displaystyle{ \left(\frac{3}{\sqrt{x}}\right)' = \frac{3}{x ^{- \frac{1}{2} } } = 3 \cdot - \frac{1}{2} x ^{ -\frac{1}{2} -1 } = - \frac{3}{2x ^{- \frac{3}{2} } }}\)
nie podoba mi się to, co robię nadal nie tak :/?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Pochodna funkcji jednej zmiennej.
W sumie to nie bardzo wiadomo co robisz. Równości te nie są prawdziwe i nie wiem, czy wynikają z roztargnienia podczas przepisywania, czy też mają inne źródło.nie podoba mi się to, co robię nadal nie tak :/?