Definicja całki oznaczonej
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 6 razy
Definicja całki oznaczonej
Korzystając z definicji całki oznaczonej wykazać, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1 ^{3} + 2 ^{3 } +3 ^{3} + ... + n ^{3} }{n ^{4} } = \frac{1}{4}}\)
Jak to można zacząć?
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1 ^{3} + 2 ^{3 } +3 ^{3} + ... + n ^{3} }{n ^{4} } = \frac{1}{4}}\)
Jak to można zacząć?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, o 13:59 przez kamija, łącznie zmieniany 1 raz.
Definicja całki oznaczonej
No to jeszcze raz. Jaka ta definicja całki jest? Konkretnie prosimy i czego w tej definicji Ci brakuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 6 razy
Definicja całki oznaczonej
nie mam pojęcia jaką.. gdzie tu są jakieś granice całkowania? co ja mam tu całkować? jak w treści mam tylko limesa...-- 24 lip 2011, o 14:10 --przeglądam tę stronę:
ale nie rozumiem jak mam tego tutaj używać..
może jakaś pomoc?
ale nie rozumiem jak mam tego tutaj używać..
może jakaś pomoc?
Definicja całki oznaczonej
jaka ta definicja jest powiedz nam. Czego potrzebujesz do tej definicji?Korzystając z definicji całki oznaczonej
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 6 razy
Definicja całki oznaczonej
no mam definicje przed oczyma, ale nic z tego nie rozumiem.. Wysłałam to z czego korzystam, powyżej w linku
Definicja całki oznaczonej
Przede wszystkim zapisz :
\(\displaystyle{ \frac{1 ^{3} + 2 ^{3 } +3 ^{3} + ... + n ^{3} }{n ^{4} }}\)
w postaci sumy. Tak, żebyśmy bliżej tej definicji byli
\(\displaystyle{ \frac{1 ^{3} + 2 ^{3 } +3 ^{3} + ... + n ^{3} }{n ^{4} }}\)
w postaci sumy. Tak, żebyśmy bliżej tej definicji byli
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 6 razy
Definicja całki oznaczonej
a mogę Cię prosić o pomoc przy zapisaniu tego jako sumy bo nie wiem jak
u góry liczby mi rosną od 1 do n także ja bym to zapisała jako \(\displaystyle{ n ^{3}}\)
a na dole nic mi się nie zmienia
więc góra z dołem się skróci i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{n}}\)
ale to zbyt głupio wygląda żeby o to w tym chodziło
u góry liczby mi rosną od 1 do n także ja bym to zapisała jako \(\displaystyle{ n ^{3}}\)
a na dole nic mi się nie zmienia
więc góra z dołem się skróci i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{n}}\)
ale to zbyt głupio wygląda żeby o to w tym chodziło
Definicja całki oznaczonej
Nie o to chodzi. Jeśli nie potrafisz zapisać tego w postaci sumy \(\displaystyle{ \sum_{}^{}}\) to polecam wrócić do podstaw, bo bez tego ruszyć dalej nie możemy
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 6 razy
Definicja całki oznaczonej
A gdzie powinnam szukać tych podstaw? W książkach raczej nie ma tłumaczenia jak zapisać sumę..
Definicja całki oznaczonej
W książce od liceum chyba nawet takie rzeczy są. Wystarczy też poszukać w necie pod hasłem szereg np
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 6 razy
Definicja całki oznaczonej
tak tak już widziałam :]-- 24 lip 2011, o 22:07 --a może:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n(n+1)(n+2)}}\) ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{n(n+1)(n+2)}}\) ?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Definicja całki oznaczonej
A na jakiej podstawie tak twierdzisz?kamija pisze: \(\displaystyle{ \frac{1}{n(n+1)(n+2)}}\) ?
Może łatwiej Ci będzie znaleźć wzór całej sumy, jak zaczniesz od zapisania samego licznika w postaci sumy.