Wykres funkcji \(\displaystyle{ g}\) otrzymano przez przesuniecie wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{a}{x}}\) o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}}\). Wyznacz wzor funkcji \(\displaystyle{ g}\) jesli punkt \(\displaystyle{ P}\) nalezy do jej wykresu
\(\displaystyle{ \vec{u} =\left[ - \sqrt{2} ,-6\right]}\), \(\displaystyle{ P(1,-3 \sqrt{2})}\)
Jaki wam wychodzi??
Wyznacz wzor majac wektor i punkt nalezacy
Wyznacz wzor majac wektor i punkt nalezacy
A problem jest jaki? Przesuń najpierw o podany wektor, a później wstaw punkty by wyznaczyć brakujący współczynnik. Podaj odpowiedź to my Ci sprawdzimy
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz wzor majac wektor i punkt nalezacy
Taki ze mi wychodzi inny wynik niz z tym w podanym w ksiazce. Jest w niej duzo bledow i jej nie ufam dlatego chce zobaczyc jakie wam wychodza
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{-6+3 \sqrt{2} }{x+2}-6}\) taki mi wychodzi
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{-6+3 \sqrt{2} }{x+2}-6}\) taki mi wychodzi
Wyznacz wzor majac wektor i punkt nalezacy
Wstaw ten punkt \(\displaystyle{ P}\) do tej funkcji. Zgadza sie?