Prawdopodobieństwo całkowite?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 lip 2011, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
Prawdopodobieństwo całkowite?
W magazynie znajdują się dwie półki z częściami zamiennymi, na pierwszej jest ich 15, a na drugiej 13. Na każdej z półek dwie części są wadliwe. Wchodzimy do magazynu i losowo wybieramy dowolną część zamienną. Wyznaczyć prawdopodobieństwo, że będzie to część sprawna, jeżeli wzięcie części z jednej i drugiej półki jest jednakowo prawdopodobne.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, o 23:05 przez pancerny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 7 lip 2011, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Prawdopodobieństwo całkowite?
Na każdej z półek są dwie wadliwe? bo nieczytelnie napisałeś-- 20 lip 2011, o 19:58 --W szkole się na drzewkach to robiło ja podam Ci tylko wynik
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{13}{15} + \frac{1}{2} \cdot \frac{11}{13}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{13}{15} + \frac{1}{2} \cdot \frac{11}{13}}\)