Wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac {-2}{x^{2}-3}}\) przesunięto o wektor, tak że powstało \(\displaystyle{ g(x)= \frac {-2x^{2}+8x-4}{x^{2}-4x+1}}\)
Jaki to wektor?
Liczyłam, że się skróci to wtedy może by mi wyszło, ale w takim przypadku nie wiem jak to zrobic ;p
z góry dzięki za pomoc
przesunięcie o wektor
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 10:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
przesunięcie o wektor
\(\displaystyle{ g(x)= \frac {-2x^{2}+8x-4}{x^{2}-4x+1}= \frac{-(2x^2-8x+2)}{x^{2}-4x+1} + \frac{-2}{x^{2}-4x+1}=-2+\frac{-2}{x^{2}-4x+1}}\)
Łatwiej?
Łatwiej?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 10:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
przesunięcie o wektor
od razu to lepiej wygląda ;]
czyli byłoby przesunięte o wektor u równy[2,-2] ?
czyli byłoby przesunięte o wektor u równy[2,-2] ?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 10:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków