[Nierówności] wykazanie nierówności r-k różniczkowy

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 873
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Nierówności] wykazanie nierówności r-k różniczkowy

Post autor: darek20 »

Pokaż

\(\displaystyle{ -\sqrt{2}\log(\cos x)\leq\sqrt{x\tg x-\sin^{2}x}}\) dla \(\displaystyle{ x\in\left [ 0,\frac{\pi}{2}\right)}\)
ODPOWIEDZ