Początek taki sam, jak w zadaniu 51-3-3, czyli:
1. Określmy następująco ciąg liczb \(\displaystyle{ p_i}\):
- \(\displaystyle{ p_1, \ p_2}\) są liczbami pierwszymi
- \(\displaystyle{ p_n}\) jest największym dzielnikiem pierwszym liczby \(\displaystyle{ p_{n-1}+p_{n-2}+2000}\)
Udowodnij, że istnieje takie M, że dla każdego n zachodzi \(\displaystyle{ p_n \le M}\)
2. I teraz mały challenge ode mnie. Postaraj się znaleźć jak najmniejsze M o takiej własności :>. (Choć tutaj trzeba założyć, że \(\displaystyle{ p_1}\) i \(\displaystyle{ p_2}\) nie będą na tyle duże, aby przeszkadzało nam to w dowodzie).
[Teoria liczb] Ograniczony ciąg liczb pierwszych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Pomógł: 61 razy
[Teoria liczb] Ograniczony ciąg liczb pierwszych
63. Zadanie z nierozwiązanych
Udowodnię podpunkt 1.
wzorowałem się na tym dowodzie:
Przy okazji sprawdzając za pomocą komputera, ciąg z zadania można oszacować przez \(\displaystyle{ M= max(p_1,p_2)+4810}\) dla \(\displaystyle{ p_0,p_1 \le 10000}\). Można również sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ p_1,p_2 \le 100000}\) ciąg w końcu trafi na jeden z dwóch cyklów o długościach \(\displaystyle{ 67}\) i \(\displaystyle{ 27}\).
Udowodnię podpunkt 1.
Ukryta treść:
Przy okazji sprawdzając za pomocą komputera, ciąg z zadania można oszacować przez \(\displaystyle{ M= max(p_1,p_2)+4810}\) dla \(\displaystyle{ p_0,p_1 \le 10000}\). Można również sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ p_1,p_2 \le 100000}\) ciąg w końcu trafi na jeden z dwóch cyklów o długościach \(\displaystyle{ 67}\) i \(\displaystyle{ 27}\).
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
[Teoria liczb] Ograniczony ciąg liczb pierwszych
Liczb pierwszych od \(\displaystyle{ 2}\) do \(\displaystyle{ 99991}\) jest \(\displaystyle{ 9592}\), co daje niemalże czterdzieści sześć milionów par \(\displaystyle{ (p_1, p_2)}\) do sprawdzenia - jak sensownie tego dokonać?marcin7Cd pisze: Przy okazji sprawdzając za pomocą komputera, ciąg z zadania można oszacować przez \(\displaystyle{ M= max(p_1,p_2)+4810}\) dla \(\displaystyle{ p_0,p_1 \le 10000}\). Można również sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ p_1,p_2 \le 100000}\) ciąg w końcu trafi na jeden z dwóch cyklów o długościach \(\displaystyle{ 67}\) i \(\displaystyle{ 27}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Pomógł: 61 razy
[Teoria liczb] Ograniczony ciąg liczb pierwszych
Trzeba napisać program Ja napisałem w c++ i pozwoliłem programowi działać przez 20-25 minut. Po prostu zaczynałem od każdej pary liczby pierwszych i liczyłem kolejne wyrazu ciągu aż trafiłem na początek cyklu albo powtórzyłem jakąś parę liczb pierwszych. Mogą udostępnić kod jak ktoś jest ciekaw. I tak nie robiłem najbardziej efektywnego rozwiązania, czyli zaznaczaniu, jakie pary liczb pierwszych napotkałem podczas liczenia ciągu(i nie rozpatrzeniu ich ponownie).