stosunki wagowe i waga dwóch stopów
-
rwd5
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
stosunki wagowe i waga dwóch stopów
Stopiono dwa różne stopy cyny i ołowiu. Otrzymano 45,5kg stopu, zawierającego \(\displaystyle{ 65 \frac{5}{7}}\) cyny. Ile kilogramów ważył pierwszy stop, jeżeli stosunek wagowy cyny do ołowiu w pierwszym stopie wynosił 3:2, a w drugim 2:1?
-
octahedron
- Użytkownik

- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
stosunki wagowe i waga dwóch stopów
\(\displaystyle{ x=?\\
\frac{\frac{3}{3+2}x+\frac{2}{2+1}(45,5-x)}{45,5}=65 \frac{5}{7}\%\\
\frac{\frac{3}{5}x+\frac{2}{3}(45,5-x)}{45,5}=\frac{460}{700}\\
\frac{91}{3}-\frac{1}{15}x=\frac{460}{700} \cdot \frac{91}{2}\\
x=\left( \frac{91}{3}-\frac{460}{700} \cdot \frac{91}{2}\right) \cdot 15=6\frac{1}{2}\ kg\\}\)
\frac{\frac{3}{3+2}x+\frac{2}{2+1}(45,5-x)}{45,5}=65 \frac{5}{7}\%\\
\frac{\frac{3}{5}x+\frac{2}{3}(45,5-x)}{45,5}=\frac{460}{700}\\
\frac{91}{3}-\frac{1}{15}x=\frac{460}{700} \cdot \frac{91}{2}\\
x=\left( \frac{91}{3}-\frac{460}{700} \cdot \frac{91}{2}\right) \cdot 15=6\frac{1}{2}\ kg\\}\)
-
rwd5
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
stosunki wagowe i waga dwóch stopów
Dzięki wielkie a mógłbyś jeszcze pomóc mi w tym:
Zmieszano 6 litrów 20% roztworu kwasu solnego z 10 litrami 36% roztworu kwasu solnego,a następnie część tego nowo powstałego kwasu zmieszano z pewną ilością 50% kwasu solnego i otrzymano 12 litrów kwasu 40% .Ile litrów kwasu 20%,a ile kwasu 36% zawierało się w 12 litrach otrzymanego kwasu 40%?
Jakoś nie lubię tych stężeń, a widzę, że Ty jesteś w tym dobry
Zmieszano 6 litrów 20% roztworu kwasu solnego z 10 litrami 36% roztworu kwasu solnego,a następnie część tego nowo powstałego kwasu zmieszano z pewną ilością 50% kwasu solnego i otrzymano 12 litrów kwasu 40% .Ile litrów kwasu 20%,a ile kwasu 36% zawierało się w 12 litrach otrzymanego kwasu 40%?
Jakoś nie lubię tych stężeń, a widzę, że Ty jesteś w tym dobry
-
miodzio1988
stosunki wagowe i waga dwóch stopów
Analogicznie robisz to zadanie. Problem jest jaki? Gotowca nie dostaniesz, bo widać, że Ci gotowiec nie pomaga. Zatem postaraj się zrobić to samo co octahedron,