Wiemy, że
\(\displaystyle{ \sin(x+60^{\circ})= \frac{1}{2}}\)
Jakie jest rozwiazanie tego równania? Trzeba uwzględnić w rozwiazaniu okres zasadniczy.
Wg mnie jedno rozwiązanie to będzie \(\displaystyle{ x = -30^{\circ}}\), ale nie mam pojęcia co z drugim i czy to jest dobrze.
z góry dziękuje za pomoc.
R.ównanie trygonometryczne
-
Zielony_Kapelusz
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 10:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
R.ównanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 10 lip 2011, o 18:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin
Powód: Poprawa wiadomości. \sin
-
mateuszek89
- Użytkownik

- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
R.ównanie trygonometryczne
podstaw \(\displaystyle{ t=x+60^{o}}\), narysuj wykres sinusa i już łatwo odczytać rozwiązania. Potem wróć do zmiennej \(\displaystyle{ x}\). pozdrawiam!
-
Zielony_Kapelusz
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 10:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
-
mateuszek89
- Użytkownik

- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
R.ównanie trygonometryczne
niestety nie. jedno rozwiązanie jest ok. Zrób tak jak napisałem rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin t=\frac{1}{2}}\), narysuj wykres sinusa i prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\), znajdź przecięcia tych wykresów i uwzględnij też okres sinusa, a potem wrócisz do zmiennej \(\displaystyle{ x}\) i będziesz miał ostateczne rozwiązanie.
-
Zielony_Kapelusz
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 10:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
R.ównanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ x_{1}= -30^{\circ} x_{2}=90^{\circ}}\) mam nadzieję, że teraz jest ok ;]
-
FilipSosna
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 9 lip 2011, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
-
Zielony_Kapelusz
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 12 cze 2011, o 10:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków