[MIX] Zestaw zadań na sezon ogórkowy II
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Zestaw zadań na sezon ogórkowy II
1. Ankieter przeprowadził badanie na grupie \(\displaystyle{ N}\) osób, w celu wysondowania których w trzech źródeł oni używają (być może kilku) w celu pozyskiwania informacji: TV, radio i gazety; Wyniki były następujące:
1) 50 ludzi ogląda TV (i być może niektórzy z nich korzystają też i z pozostałych dwóch źródeł);
2) 61 ludzi nie słucha radia;
3) 13 ludzi nie czyta gazet;
4) 74 ludzi korzysta z co najmniej dwóch źródeł.
Znajdź maksimum i minimum \(\displaystyle{ N}\), dla której te warunki mogą być spełnione. Dla każdej z tych skrajnych wartości opisz sytuację, w której są one realizowane.
2. - zrobione przez KameleonaFCB
Temat: liczby trójkątne; \(\displaystyle{ 15}\) i \(\displaystyle{ 21}\) są parą liczb trójkątnych, o tej własności, że ich suma i różnica też jest liczbą trójkątną. Czy istnieją inne takie pary ?
3. - zrobione częściowo przez adamm
Liczba trójdoskonała to taka, że \(\displaystyle{ \delta(n)=3n}\), gdzie \(\displaystyle{ \delta(n)}\) jest sumą wszystkich dzielników dodatnich liczby \(\displaystyle{ n}\) a) Wykażać, że jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzystą liczbą trójdoskonała , to musi być kwadratem pewnej liczby całkowitej, tj. \(\displaystyle{ n=m^2}\) dla \(\displaystyle{ \ m \in \{0, \pm 1, \pm 2, \pm 3 ,.... \}}\) b) \(\displaystyle{ n=120}\) jest -co łatwo sprawdzić- przykładem liczby trójdoskonałej ; dać przykład innej liczby trójdoskonałej parzystej.
4. - rozwiązanie podlinkowane przez Qnia
Niech \(\displaystyle{ P(x)}\) będzie wielomianem stopnia \(\displaystyle{ n}\) i dla \(\displaystyle{ w \in \{2^0,2^1,...,2^n \}}\) zachodzi \(\displaystyle{ P(w)=\frac{1}{w}}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P(0)}\).
5. Na polach szachownicy wypisano losowo liczby od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 32}\), przy czym każda z tych liczb, występuje na dwóch polach. Udowodnij że można wybrać \(\displaystyle{ 32}\) pola ponumerowane kolejnymi liczbami naturalnymi w taki sposób by w każdej kolumnie znalazło się przynajmniej jedno z wybranych pól.
6. Dla funkcji \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) ciągłej rozważa się trzy warunki:
(1) istnieją liczby (parami różne) \(\displaystyle{ a, b \in \RR}\) : \(\displaystyle{ f(a)=b , \ f(b)=a}\);
(2) istnieją liczby (parami różne) \(\displaystyle{ a, b, c \in \RR}\): \(\displaystyle{ f(a)=b , \ f(b)=c \ , f(c)=a}\);
(3) istnieją liczby (parami różne) \(\displaystyle{ a, b, c, d \in \RR}\): \(\displaystyle{ f(a)=b , \ f(b)=c , \ f(c)=d \ f(d)=a}\).
Jakie zależności zachodzą między tymi warunkami. Które z nich pociągają inne? (np. wykazać, że z (3) nie wynika (2) itd)
7. Niech \(\displaystyle{ n= \prod p_i^{\alpha_i}}\) będzie rozkładem liczby n na czynniki pierwsze. I niech \(\displaystyle{ f(n)= 1+ \sum \alpha_i p_i}\). Udowodnić, ze dla każdego \(\displaystyle{ n >6}\) istnieje \(\displaystyle{ k>0}\) takie, że \(\displaystyle{ \underbrace{(f \circ f \circ \ldots \circ f }_k)(n)=8}\).
8. Niech \(\displaystyle{ f: \ZZ \to \ZZ}\) będzie taka, że \(\displaystyle{ f(m+n)+ f(mn-1)=f(m)f(n)+2}\) dla \(\displaystyle{ m,n \in \ZZ}\) Czy istnieją funkcje \(\displaystyle{ f}\) (różne od \(\displaystyle{ f(m)=m^2+1}\)) o takiej własności ?
Uwaga: \(\displaystyle{ \ZZ = \{0, \pm 1, \pm 2, ... \}}\).
9. Wykaż lub obal: Jeśli \(\displaystyle{ x, y}\) są liczbami naturalnymi takimi, że \(\displaystyle{ xy+ x}\) oraz \(\displaystyle{ xy+y}\) są kwadratami pewnych liczb całkowitych, to dokładnie jedna z liczb \(\displaystyle{ x,y}\) jest kwadratem liczby naturalnej.
Uwaga: Takimi są np. \(\displaystyle{ x=4, \ y=80}\).
10. - zrobione przez adamm
Wybrano ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 1,2, ..., 2n-2, 2n-1 \}}\) \(\displaystyle{ n}\) parami różnych liczb: \(\displaystyle{ a_1,...,a_n}\) (\(\displaystyle{ a_i \neq a_j}\) dla \(\displaystyle{ i \neq j}\)). Wykazać, że istnieją indeksy \(\displaystyle{ i, j}\) (niekoniecznie różne), i takie, że : \(\displaystyle{ a_i +a_j=2n}\).
11. Liczby \(\displaystyle{ a, b, c}\) są powiązane ze sobą układem: \(\displaystyle{ \begin{cases}a^3=3(b^2+c^2)-25\\ b^3=3(a^2+c^2)-25\\ c^3=3(a^2+b^2)-25. \end{cases}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ abc}\).
12. - zrobione przez Inkwizytora
Kwadrat wymiarów \(\displaystyle{ 4 \times 4}\) został podzielony na \(\displaystyle{ 16}\) małych kwadracików \(\displaystyle{ 1 \times 1}\). Ich obwody utworzyły siatkę. Czy można siatkę tę przedstawić jako sumę pięciu łamanych długości \(\displaystyle{ 8}\) ?
13. - zrobione przez Qnia
Połączono strzałkami \(\displaystyle{ n}\) wierzchołków (każda para ma połączenie). Wykazać, że można obejść je wszystkie poruszając się zgodnie z kierunkiem strzałek i przez każdy wierzchołek przechodząc tylko raz.
14. - zrobione przez Inkwizytora
Wykazać, że kwadrat o boku \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\) (tj. o średnicy \(\displaystyle{ 1}\)) można podzielić na trzy zbiory o średnicy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{130}}{16}}\), a nie można podzielić na trzy zbiory o średnicach mniejszych.
Uwaga: średnicą zbioru \(\displaystyle{ A}\) nazywa się taką najmniejszą liczbę \(\displaystyle{ d}\), że odległość dowolnych punktów z \(\displaystyle{ A}\) nie jest większa niż \(\displaystyle{ d}\).
15. - zrobione przez Qnia
Dowieść, że istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) takich, że najmniejsza liczba naturalna mająca \(\displaystyle{ n}\) podzielników naturalnych jest większa od najmniejszej liczby naturalnej mającej \(\displaystyle{ n+1}\) podzielników naturalnych.
Uwaga: Taką jest np. \(\displaystyle{ n=5}\).
16. - zrobione przez Marcinka665
Wykazać, że spośród dowolnych siedmiu liczb rzeczywistych można wybrać dwie: \(\displaystyle{ a,b}\) takie, iż \(\displaystyle{ \sqrt{3}|a-b| < |1+ab|}\).
Dać przykład sześciu liczb, z których taki wybór będzie niemożliwym.
17. - zrobione przez BSP
Na jednym z nienarożnych pól brzegowych szachownicy \(\displaystyle{ 4 \times 4}\) zapisano znak "-" wypełniając pozostałe pola znakami "+". Jeden ruch polega na zamianie na przeciwne wszystkich znaków w rzędzie poziomym, pionowym lub ukośnym (równoległym do którejś przekątnej). Wykazać, że po dowolnej liczbie ruchów na szachownicy znajdzie się co najmniej jeden znak "-".
18. - zrobione przez tometomka91
Temat: prosta granica; oblicz \(\displaystyle{ \lim \sqrt{\underbrace{11\ldots1}_{2n}} - \underbrace{33\ldots3}_{n}}\).
19. Podać elementarny dowód, że:
\(\displaystyle{ \sqrt{n}^{\sqrt{n+1}} >\sqrt{n+1}^\sqrt{n}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 7}\).
20. - zrobione przez Qnia
Niech \(\displaystyle{ x}\) będzie dowolną liczbą niewymierną. Wykazać, że istnieje \(\displaystyle{ n<1000}\) takie, że wśród ułamków o mianowniku \(\displaystyle{ n}\) znajduje się taki, który przybliża \(\displaystyle{ x}\) z dokładnością \(\displaystyle{ \frac{1}{1000n}}\).
21. - zrobione przez azonips
Dla danej liczby trzycyfrowej \(\displaystyle{ n=100a+10b+c}\), gdzie \(\displaystyle{ 0 < a \ 0 \leq b,c \leq 9}\), tworzy się średnią arytmetyczną \(\displaystyle{ p}\) sześciu liczb otrzymanych przez wszystkie permutacje cyfr \(\displaystyle{ a, b, c}\). Znaleźć te liczby \(\displaystyle{ n \geq 100}\) dla których \(\displaystyle{ p=n}\).
22. - zrobione przez azonips i Marcinka665
Temat: trójkąt Eulera, w trójkącie o bokach \(\displaystyle{ a, b, c}\) długość środkowej \(\displaystyle{ s_a}\) określa wzór: \(\displaystyle{ (2s_a)^2= 2(b^2+c^2)- a^2}\). Znaleźć boki \(\displaystyle{ a, b, c}\) trójkąta w którym \(\displaystyle{ s_a, s_b, s_c}\) są równe \(\displaystyle{ 79 ,\frac{131}{2}, \frac{127}{2}}\).
23. - zrobione częściowo przez BSP
Na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) stoją dwa hetmany. Jakie jest prawdopodobieństwo, że nie atakują się nawzajem? Rozwiązać ten sam problem dla wież na planszy \(\displaystyle{ n \times n}\).
24. - zrobione częściowo przez Marcinka665 i uzupełnione przez mola książkowego
Wyznaczyć zbiór wartości wyrażenia
\(\displaystyle{ W=\frac{(a+b+c)^2}{a^2+b^2+c^2},}\)
gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są długościami boków trójkąta.
25. - zrobione przez azonips
Liczbę pierwsza \(\displaystyle{ p}\) nazywa się liczbą Wilsona, gdy \(\displaystyle{ (p-1)! \equiv -1 (\bmod{p^2})}\). Używając komputera (Mathematica, Maple, etc) wyznacz trzy najmniejsze takie liczby (są one \(\displaystyle{ <1000}\))[/b].
1) 50 ludzi ogląda TV (i być może niektórzy z nich korzystają też i z pozostałych dwóch źródeł);
2) 61 ludzi nie słucha radia;
3) 13 ludzi nie czyta gazet;
4) 74 ludzi korzysta z co najmniej dwóch źródeł.
Znajdź maksimum i minimum \(\displaystyle{ N}\), dla której te warunki mogą być spełnione. Dla każdej z tych skrajnych wartości opisz sytuację, w której są one realizowane.
2. - zrobione przez KameleonaFCB
Temat: liczby trójkątne; \(\displaystyle{ 15}\) i \(\displaystyle{ 21}\) są parą liczb trójkątnych, o tej własności, że ich suma i różnica też jest liczbą trójkątną. Czy istnieją inne takie pary ?
3. - zrobione częściowo przez adamm
Liczba trójdoskonała to taka, że \(\displaystyle{ \delta(n)=3n}\), gdzie \(\displaystyle{ \delta(n)}\) jest sumą wszystkich dzielników dodatnich liczby \(\displaystyle{ n}\) a) Wykażać, że jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzystą liczbą trójdoskonała , to musi być kwadratem pewnej liczby całkowitej, tj. \(\displaystyle{ n=m^2}\) dla \(\displaystyle{ \ m \in \{0, \pm 1, \pm 2, \pm 3 ,.... \}}\) b) \(\displaystyle{ n=120}\) jest -co łatwo sprawdzić- przykładem liczby trójdoskonałej ; dać przykład innej liczby trójdoskonałej parzystej.
4. - rozwiązanie podlinkowane przez Qnia
Niech \(\displaystyle{ P(x)}\) będzie wielomianem stopnia \(\displaystyle{ n}\) i dla \(\displaystyle{ w \in \{2^0,2^1,...,2^n \}}\) zachodzi \(\displaystyle{ P(w)=\frac{1}{w}}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P(0)}\).
5. Na polach szachownicy wypisano losowo liczby od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 32}\), przy czym każda z tych liczb, występuje na dwóch polach. Udowodnij że można wybrać \(\displaystyle{ 32}\) pola ponumerowane kolejnymi liczbami naturalnymi w taki sposób by w każdej kolumnie znalazło się przynajmniej jedno z wybranych pól.
6. Dla funkcji \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) ciągłej rozważa się trzy warunki:
(1) istnieją liczby (parami różne) \(\displaystyle{ a, b \in \RR}\) : \(\displaystyle{ f(a)=b , \ f(b)=a}\);
(2) istnieją liczby (parami różne) \(\displaystyle{ a, b, c \in \RR}\): \(\displaystyle{ f(a)=b , \ f(b)=c \ , f(c)=a}\);
(3) istnieją liczby (parami różne) \(\displaystyle{ a, b, c, d \in \RR}\): \(\displaystyle{ f(a)=b , \ f(b)=c , \ f(c)=d \ f(d)=a}\).
Jakie zależności zachodzą między tymi warunkami. Które z nich pociągają inne? (np. wykazać, że z (3) nie wynika (2) itd)
7. Niech \(\displaystyle{ n= \prod p_i^{\alpha_i}}\) będzie rozkładem liczby n na czynniki pierwsze. I niech \(\displaystyle{ f(n)= 1+ \sum \alpha_i p_i}\). Udowodnić, ze dla każdego \(\displaystyle{ n >6}\) istnieje \(\displaystyle{ k>0}\) takie, że \(\displaystyle{ \underbrace{(f \circ f \circ \ldots \circ f }_k)(n)=8}\).
8. Niech \(\displaystyle{ f: \ZZ \to \ZZ}\) będzie taka, że \(\displaystyle{ f(m+n)+ f(mn-1)=f(m)f(n)+2}\) dla \(\displaystyle{ m,n \in \ZZ}\) Czy istnieją funkcje \(\displaystyle{ f}\) (różne od \(\displaystyle{ f(m)=m^2+1}\)) o takiej własności ?
Uwaga: \(\displaystyle{ \ZZ = \{0, \pm 1, \pm 2, ... \}}\).
9. Wykaż lub obal: Jeśli \(\displaystyle{ x, y}\) są liczbami naturalnymi takimi, że \(\displaystyle{ xy+ x}\) oraz \(\displaystyle{ xy+y}\) są kwadratami pewnych liczb całkowitych, to dokładnie jedna z liczb \(\displaystyle{ x,y}\) jest kwadratem liczby naturalnej.
Uwaga: Takimi są np. \(\displaystyle{ x=4, \ y=80}\).
10. - zrobione przez adamm
Wybrano ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 1,2, ..., 2n-2, 2n-1 \}}\) \(\displaystyle{ n}\) parami różnych liczb: \(\displaystyle{ a_1,...,a_n}\) (\(\displaystyle{ a_i \neq a_j}\) dla \(\displaystyle{ i \neq j}\)). Wykazać, że istnieją indeksy \(\displaystyle{ i, j}\) (niekoniecznie różne), i takie, że : \(\displaystyle{ a_i +a_j=2n}\).
11. Liczby \(\displaystyle{ a, b, c}\) są powiązane ze sobą układem: \(\displaystyle{ \begin{cases}a^3=3(b^2+c^2)-25\\ b^3=3(a^2+c^2)-25\\ c^3=3(a^2+b^2)-25. \end{cases}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ abc}\).
12. - zrobione przez Inkwizytora
Kwadrat wymiarów \(\displaystyle{ 4 \times 4}\) został podzielony na \(\displaystyle{ 16}\) małych kwadracików \(\displaystyle{ 1 \times 1}\). Ich obwody utworzyły siatkę. Czy można siatkę tę przedstawić jako sumę pięciu łamanych długości \(\displaystyle{ 8}\) ?
13. - zrobione przez Qnia
Połączono strzałkami \(\displaystyle{ n}\) wierzchołków (każda para ma połączenie). Wykazać, że można obejść je wszystkie poruszając się zgodnie z kierunkiem strzałek i przez każdy wierzchołek przechodząc tylko raz.
14. - zrobione przez Inkwizytora
Wykazać, że kwadrat o boku \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\) (tj. o średnicy \(\displaystyle{ 1}\)) można podzielić na trzy zbiory o średnicy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{130}}{16}}\), a nie można podzielić na trzy zbiory o średnicach mniejszych.
Uwaga: średnicą zbioru \(\displaystyle{ A}\) nazywa się taką najmniejszą liczbę \(\displaystyle{ d}\), że odległość dowolnych punktów z \(\displaystyle{ A}\) nie jest większa niż \(\displaystyle{ d}\).
15. - zrobione przez Qnia
Dowieść, że istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) takich, że najmniejsza liczba naturalna mająca \(\displaystyle{ n}\) podzielników naturalnych jest większa od najmniejszej liczby naturalnej mającej \(\displaystyle{ n+1}\) podzielników naturalnych.
Uwaga: Taką jest np. \(\displaystyle{ n=5}\).
16. - zrobione przez Marcinka665
Wykazać, że spośród dowolnych siedmiu liczb rzeczywistych można wybrać dwie: \(\displaystyle{ a,b}\) takie, iż \(\displaystyle{ \sqrt{3}|a-b| < |1+ab|}\).
Dać przykład sześciu liczb, z których taki wybór będzie niemożliwym.
17. - zrobione przez BSP
Na jednym z nienarożnych pól brzegowych szachownicy \(\displaystyle{ 4 \times 4}\) zapisano znak "-" wypełniając pozostałe pola znakami "+". Jeden ruch polega na zamianie na przeciwne wszystkich znaków w rzędzie poziomym, pionowym lub ukośnym (równoległym do którejś przekątnej). Wykazać, że po dowolnej liczbie ruchów na szachownicy znajdzie się co najmniej jeden znak "-".
18. - zrobione przez tometomka91
Temat: prosta granica; oblicz \(\displaystyle{ \lim \sqrt{\underbrace{11\ldots1}_{2n}} - \underbrace{33\ldots3}_{n}}\).
19. Podać elementarny dowód, że:
\(\displaystyle{ \sqrt{n}^{\sqrt{n+1}} >\sqrt{n+1}^\sqrt{n}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 7}\).
20. - zrobione przez Qnia
Niech \(\displaystyle{ x}\) będzie dowolną liczbą niewymierną. Wykazać, że istnieje \(\displaystyle{ n<1000}\) takie, że wśród ułamków o mianowniku \(\displaystyle{ n}\) znajduje się taki, który przybliża \(\displaystyle{ x}\) z dokładnością \(\displaystyle{ \frac{1}{1000n}}\).
21. - zrobione przez azonips
Dla danej liczby trzycyfrowej \(\displaystyle{ n=100a+10b+c}\), gdzie \(\displaystyle{ 0 < a \ 0 \leq b,c \leq 9}\), tworzy się średnią arytmetyczną \(\displaystyle{ p}\) sześciu liczb otrzymanych przez wszystkie permutacje cyfr \(\displaystyle{ a, b, c}\). Znaleźć te liczby \(\displaystyle{ n \geq 100}\) dla których \(\displaystyle{ p=n}\).
22. - zrobione przez azonips i Marcinka665
Temat: trójkąt Eulera, w trójkącie o bokach \(\displaystyle{ a, b, c}\) długość środkowej \(\displaystyle{ s_a}\) określa wzór: \(\displaystyle{ (2s_a)^2= 2(b^2+c^2)- a^2}\). Znaleźć boki \(\displaystyle{ a, b, c}\) trójkąta w którym \(\displaystyle{ s_a, s_b, s_c}\) są równe \(\displaystyle{ 79 ,\frac{131}{2}, \frac{127}{2}}\).
23. - zrobione częściowo przez BSP
Na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) stoją dwa hetmany. Jakie jest prawdopodobieństwo, że nie atakują się nawzajem? Rozwiązać ten sam problem dla wież na planszy \(\displaystyle{ n \times n}\).
24. - zrobione częściowo przez Marcinka665 i uzupełnione przez mola książkowego
Wyznaczyć zbiór wartości wyrażenia
\(\displaystyle{ W=\frac{(a+b+c)^2}{a^2+b^2+c^2},}\)
gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są długościami boków trójkąta.
25. - zrobione przez azonips
Liczbę pierwsza \(\displaystyle{ p}\) nazywa się liczbą Wilsona, gdy \(\displaystyle{ (p-1)! \equiv -1 (\bmod{p^2})}\). Używając komputera (Mathematica, Maple, etc) wyznacz trzy najmniejsze takie liczby (są one \(\displaystyle{ <1000}\))[/b].
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2021, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
[MIX] Zestaw zadań na sezon ogórkowy II
24.
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 7 lip 2011, o 21:53 przez Marcinek665, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tometomek91
- Użytkownik

- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 284 razy
- Pomógł: 500 razy
[MIX] Zestaw zadań na sezon ogórkowy II
Zad. 18
@Marcinek665 chyba masz błąd po tym podstawieniu.
Ukryta treść:
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy




