Równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Dawid327
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Blachownia
Podziękował: 3 razy

Równanie różniczkowe

Post autor: Dawid327 »

Witam

Mam problem otóż nie potrafię zabrać się do tego zadania :/ , mógłbym poprosić kogoś o rozwiązanie tego , byłbym bardzo wdzięczny

\(\displaystyle{ xy'+2y=\cos x ; \ y \left( \frac{ \pi }{2} \right) =0 \\
y''-8y'+20y=0}\)


Wielkie dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 6 lip 2011, o 20:12 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Równanie różniczkowe

Post autor: miodzio1988 »

rozwiązania nie będzie.

Zacznijmy od drugiego. Jaki masz typ równania?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie różniczkowe

Post autor: »

W pierwszym zacznij od rozwiązania równania jednorodnego (tzn. bez \(\displaystyle{ \cos x}\)), a następnie uzmiennij stałą.
W drugim zacznij od znalezienia pierwiastków równania charakterystycznego.

Q.
Dawid327
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Blachownia
Podziękował: 3 razy

Równanie różniczkowe

Post autor: Dawid327 »

Miodzio1988 - nie mam zielonego pojęcia jaki to jest typ

Qń - co to znaczy uzmiennić stałą ?? i jak mam potraktować znaczek pochodnej przy \(\displaystyle{ y}\) normalnie jak znak pochodnej ?
miodzio1988

Równanie różniczkowe

Post autor: miodzio1988 »

uzmiennianie stałej wpisz w google i się dowiesz.

No typy równan chociaż powinieneś rozpoznawać...
ODPOWIEDZ