całkowanie przez części

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

całkowanie przez części

Post autor: dżi-unit »

oblicz całkę:

\(\displaystyle{ \int_{}^{}\frac{ e^{ \frac{1}{x} } }{ x^{2} } dx}\)
czy to się robi metodą całkowania przez części? jeśli tak, to na czym ona polega?
miodzio1988

całkowanie przez części

Post autor: miodzio1988 »

Lepiej przez podstawienie.

Całkowanie przez części polega na podstawieniu do wzoru
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

całkowanie przez części

Post autor: aalmond »

Podstawienie: \(\displaystyle{ \frac{1}{x} = t}\)
ODPOWIEDZ