czy szereg jest rozbieżny do nieskończoności?

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

czy szereg jest rozbieżny do nieskończoności?

Post autor: mostostalek »

Czy szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \sin{(\frac{n}{n^2+2})}}\) jest rozbieżny do \(\displaystyle{ \infty}\)?

Moje rozwiązanie wygląda następująco:

Weźmy ciągi:
\(\displaystyle{ a_n=\sin{(\frac{n}{n^2+2})}}\) oraz \(\displaystyle{ b_n=\frac{n}{n^2+2}}\)

Oczywiście \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{\sin{(\frac{n}{n^2+2})}}{\frac{n}{n^2+2}}=1 \ \ \ (*)}\)

Poza tym szereg
\(\displaystyle{ b_n=\frac{n}{n^2+2}\mathop{>}_{n>1} \frac{n}{2n^2}=\frac{1}{2n}}\) jest rozbieżny na mocy kryterium porównawczego.

Stąd i z \(\displaystyle{ (*)}\) na mocy kryterium ilorazowego szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \sin{(\frac{n}{n^2+2})}}\) jest rozbieżny do \(\displaystyle{ \infty}\)

Czy jest to zrobione poprawnie? Jeśli nie, to gdzie robię błędy?
miodzio1988

czy szereg jest rozbieżny do nieskończoności?

Post autor: miodzio1988 »

Jest ok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

czy szereg jest rozbieżny do nieskończoności?

Post autor: »

Jest ok, co najwyżej można dodać drobiazgi - granica jest równa jeden, bo \(\displaystyle{ \frac{n}{n^2+2}}\) zbiega do zera, a zbieżny jest raczej szereg \(\displaystyle{ \sum b_n}\) niż szereg \(\displaystyle{ b_n}\) (chociaż i tak wiadomo o chodzi).

Q.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

czy szereg jest rozbieżny do nieskończoności?

Post autor: mostostalek »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ