nierówność którą należy doprowadzić do wartości bezwzględnej

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
kas_olk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 4 lip 2011, o 18:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

nierówność którą należy doprowadzić do wartości bezwzględnej

Post autor: kas_olk »

mam problem z tą nierównością ponieważ mój wynik nie zgadza się z odpowiedzią:

\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{3x-1}{2-x}}>1}\)
bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 6 lip 2011, o 16:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

nierówność którą należy doprowadzić do wartości bezwzględnej

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż jak liczysz zatem
Awatar użytkownika
xml1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 gru 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

nierówność którą należy doprowadzić do wartości bezwzględnej

Post autor: xml1 »

Ja bym spróbował tak:

Jeśli \(\displaystyle{ x \neq 2 \wedge (3x-1)(2-x) \ge 0 \Rightarrow x \neq 2 \wedge x \in < \frac{1}{3};2>}\),
to:
\(\displaystyle{ \frac{3x-1}{2-x} > 1\\
3x-1 > 2 -x \\
x > \frac{3}{4} \\
x \in \left( \frac{3}{4};2 \right>}\)
Ostatnio zmieniony 9 lip 2011, o 22:51 przez xml1, łącznie zmieniany 3 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

nierówność którą należy doprowadzić do wartości bezwzględnej

Post autor: piasek101 »

Liczba podpierwiastkowa może być zerem.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

nierówność którą należy doprowadzić do wartości bezwzględnej

Post autor: kamil13151 »

xml1 pisze:Ja bym spróbował tak:

Jeśli \(\displaystyle{ x \neq 2 \wedge (3x-1)(2-x) \ge 0 \Rightarrow x \neq 2 \wedge x \in < \frac{1}{3};2>}\),
to:
\(\displaystyle{ \frac{3x-1}{2-x} > 1\\
3x-1 > 2 -x \\
x > \frac{3}{4} \\
x \in \left( \frac{3}{4};2 \right>}\)
\(\displaystyle{ 2}\) nie należy do dziedziny.
ODPOWIEDZ