Niech \(\displaystyle{ A \in Mat _{2x2}(K)}\) bedzie ustalona.
Czy odwzorowanie F : \(\displaystyle{ Mat _{2x2} (K) \rightarrow Mat _{2x2}(K)}\) dane przez
F(X) = A · X, dla \(\displaystyle{ X \in Mat _{2x2}(K)}\)
jest liniowe? Odpowiedz uzasadnij.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
odwzorowania liniowe
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
odwzorowania liniowe
Tak oczywiście, wynika to z faktu, że \(\displaystyle{ \mbox{Mat}_{2\times 2}(K)}\) jest \(\displaystyle{ K}\)-algebrą, w szczególności
\(\displaystyle{ F(aX)=A\cdot aX=aAX}\)
oraz
\(\displaystyle{ F(X+Y)=A(X+Y)=AX+AY}\)
dla dowolnego \(\displaystyle{ a\in K}\) oraz \(\displaystyle{ X,Y\in \mbox{Mat}_{2\times 2}(K)}\).
\(\displaystyle{ F(aX)=A\cdot aX=aAX}\)
oraz
\(\displaystyle{ F(X+Y)=A(X+Y)=AX+AY}\)
dla dowolnego \(\displaystyle{ a\in K}\) oraz \(\displaystyle{ X,Y\in \mbox{Mat}_{2\times 2}(K)}\).