Budownictwo PK szansa dostania się

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
filifionka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: filifionka »

Witam.
Jak sądzicie czy mam szansę dostać się na Budownictwo na PK z wynikiem 78% z matury z matmy rozszerzonej?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
kaja92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: kaja92 »

Zależy na którym wydziale. Ja mam 82% i składam i na WIL i na WIŚ. Próbuj, w zeszłym roku progi były 78% na WIL i chyba 65% na WIŚ.
czolo92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: czolo92 »

W tamtym roku w pierwszej rekrutacji próg wynosił 78%, natomiast w drugiej 74%. Teoretycznie w tym roku matura była trudniejsza, więc próg powinien nieco spaść, tak więc powinnaś się dostać na 100%, jak nie w pierwszej to w drugiej rekrutacji. Sam osobiście z wynikiem 82% składam tylko na budownictwo, z przekonaniem, że mogę się już uważać za studenta WIL-u
Awatar użytkownika
batmanka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: batmanka »

78% z tegorocznej matury to dobry wynik, z informacji wyniesionych z dni otwartych na WIL'u sądzę że możesz czuć się studentką tego kierunki. :)
filifionka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: filifionka »

Złożyłam podanie na oba wydziały, ale właściwie interesuje mnie tylko WIL. Teraz pozostaje tylko czekać na wyniki rekrutacji. Mam nadzieję, że się załapię. Bo wy z takimi wynikami na pewno się dostaniecie.
W takim razie do zobaczenia w październiku;P
Awatar użytkownika
batmanka
Użytkownik
Użytkownik

być może do zobaczenia (bo decyzji jeszcze nie podjęłam) :)
boberek34
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: boberek34 »

To tylko matma się liczy przy rekrutacji?
skupcio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: skupcio »

matma, fizyka, informatyka

w moim przypadku jest dylemat czy wybrać PK czy AGH. Ku nieszczęściu pisałem język dodatkowo i na agh mam 882 punktów, na pk 172. W każdym innym przypadku niż budownictwo na pewno wybrałbym agh, ale tutaj mam dylemat i nie wiem co zrobić. Poza tym wszystkim dodatkowo myślę jeszcze nad informatyką co już w ogóle powoduje niezły meksyk.

A tak w ogóle to autor wątku wg. mnie ma szanse dostać się na polibudę z takim wynikiem. Mój znajomy ma 76% i już czuje się studentem, także powodzenia.
Awatar użytkownika
batmanka
Użytkownik
Użytkownik

@skupcio jestem w bardzo podobnej sytuacji z tą różnicą że myślę o matmie.. ( na pk mam więcej punktów, a na agh niemal tak samo)
kaja92
Użytkownik
Użytkownik

To ja mam jeszcze większy problem. PK budownictwo ze 164 punktami czy geodezja AGH z 897
I weź tu wybierz...
skupcio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: skupcio »

Nad geodezją też myślałem, ale początkowo tylko. Jest prościej niż na budownictwie, ale nie wiem jak jest z robotą po studiach. Wiem, że geodetów jest od cholery. Mnie i tak bardziej podoba się praca budowlańca - tylko gdzie ? Oferta PK jest bogatsza, ale renoma AGH robi swoje.

Co do matmy to nie wiem, ja osobiście poszedłbym na AGH/UJ, choć znam osoby które wolą polibudę.
Awatar użytkownika
batmanka
Użytkownik
Użytkownik

@skupcio chodziło mi że rozważam budownictwo pk albo agh plus dodatkowo matmę na uj...

co do budownictwa z oceny starszych kolegów wszyscy mówią że lepsze jest na pk (oczywiście na WIL'u) chyba że ktoś ma w planie prace budowlane w kopalniach to tylko agh..
czolo92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: czolo92 »

Ostatnio trochę się orientowałem w temacie geodezji, ponieważ też o niej myślałem i z tego co wyczytałem, o pracę jest ciężko, a pieniędzy z tego znowu jakichś wielkich nie ma. Co do budownictwa, to to na WIL-u, jest takim typowym budownictwem z krwi i kości, sugerują to nawet specjalności oferowane przez obie uczelnie. Jest je ciężej skończyć niż to na AGH, ale w końcu jest to flagowy i prestiżowy kierunek politechniki mam nadzieję, że do zobaczenia wszystkim w październiku na Warszawskiej!
kaja92
Użytkownik
Użytkownik

Ale po budownictwie pewnej pracy nie mamy zapewnionej. Teraz jest taki boom na budownictwo- nie wiadomo ilu inżynierów będzie za 5 lat...
Obecny rocznik PK ma ok 400 studentów, a po dodaniu do tego innych uczelni- za kilka lat rynek może być przesycony absolwentami budownictwa- oby nie, bo chyba właśnie bud ostatecznie wybiorę.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

Skończenie żadnego kierunku nie daje pewności pracy... trzeba być w tym jeszcze dobrym.
ODPOWIEDZ