Punkty przegięcia i przedziały wklęsłości i wypukłości

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
lampart123123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 gru 2010, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Punkty przegięcia i przedziały wklęsłości i wypukłości

Post autor: lampart123123 »

Proszę pomóżcie mi określić punkty przegięcia i przedziały wklęsłości i wypukłości następującej funkcji:

\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{6} x^{2} + \frac{3}{4} x^{5} + \frac{5}{6} x^{4} + 2x -3}\)

druga pochodna wyszła mi następująco:

\(\displaystyle{ f(x) = 5x^{2} (x ^{2} +3x +2)}\)
czyli
\(\displaystyle{ f(x) = 5x ^{2}(x+2)(x+1)}\)
z tego rozumiem że punkty przegięcia powinienem szukać w \(\displaystyle{ 0;-2;-1}\)

Niestety w odpowiedziach jest inny wynik (1 i 2)

Bardzo proszę o radę
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Punkty przegięcia i przedziały wklęsłości i wypukłości

Post autor: piasek101 »

Masz ok (jedna literówka na samym początku).
ODPOWIEDZ