równanie różniczkowe.

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
MarlenQs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: CB

równanie różniczkowe.

Post autor: MarlenQs »

\(\displaystyle{ y'=- \frac{e^y}{xe^y-2y}}\)

a więc mam kolejno \(\displaystyle{ P(x,y)=xe^y-2y, Q(x,y)=-e^y}\)
a więc pochodne cząstkowe nie są równe:\(\displaystyle{ P_y \neq P_x}\)
i nie wiem jak rozwiązać równanie...
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 12:45 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie różniczkowe.

Post autor: Lorek »

Coś znaki nie tak, bo przekształcając dostajemy
\(\displaystyle{ e^y \mbox{d}x +(xe^y-2y) \mbox{d}y=0}\)
i wychodzi zupełne.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

równanie różniczkowe.

Post autor: Mariusz M »

To równanie jest też liniowe

\(\displaystyle{ x^{\prime}+x=2ye^{-y}}\)
ODPOWIEDZ