Problem z udowodnieniem równości.

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
dkkmaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 100
Podziękował: 2 razy

Problem z udowodnieniem równości.

Post autor: dkkmaster »

Witam.
Prosiłbym o wytłumaczenie dlaczego:

\(\displaystyle{ \frac{ \cos x -1}{x} = 0}\)

oraz

\(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{x} = 1}\)

w obu przypadkach dla \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}}\)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, o 22:26 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Problem z udowodnieniem równości.

Post autor: piasek101 »

Coś mieszasz - może jakieś granice czy cóś takiego ?
dkkmaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 cze 2011, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 100
Podziękował: 2 razy

Problem z udowodnieniem równości.

Post autor: dkkmaster »

tak właśnie zauważyłem błąd jaki napisałem, już poprawione, dzięki za zwrócenie uwagi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Problem z udowodnieniem równości.

Post autor: piasek101 »

1)
24542.htm

2) też gdzieś tu jest
ODPOWIEDZ