Witam , mam takie zadanko.
Wyznaczyć równania tych płaszczyzn stycznych do powierzchni o równaniu \(\displaystyle{ z=y \cdot \ln(xy)}\),
które są równoległe do płaszczyzny \(\displaystyle{ z=x+2y}\)
mam pewien pomysł ale nie wiem czy w dobrą stronę idę ...
obliczam pochodne cząstkowe z równania powierzchni \(\displaystyle{ z=y \cdot \ln(xy)}\) które "upraszcza" się do postaci \(\displaystyle{ z=y \ln x +y \ln y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial x} = \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial y}= \ln x + \ln y +1}\)
i teraz te pochodne odpowiednio przyrównuję do 1 i 2 ?
płaszczyzna styczna do powierzchni i równoległa do płaszcz.
płaszczyzna styczna do powierzchni i równoległa do płaszcz.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 00:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Logarytm naturalny to \ln.
Powód: Logarytm naturalny to \ln.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
płaszczyzna styczna do powierzchni i równoległa do płaszcz.
Z tym uproszczeniem to bym uważał, bo się dziedzina zmienia (i nawet w tym przykładzie wpływa to na wynik).