Wyznaczyć funkcję graniczną ciągu funkcyjnego:
\(\displaystyle{ f _{n}(x)= \frac{n}{x ^{2} } sin \frac{x}{2n}}\) dla \(\displaystyle{ x \in R \setminus \left\{ 0\right\}}\).
Wyszło mi, że \(\displaystyle{ a_{n}}\) i \(\displaystyle{ b_{n}}\) są rosnące i nie wiem co z tym
Wyznaczyć funkcje graniczną
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 18:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznaczyć funkcje graniczną
Wskazówka:
\(\displaystyle{ \frac{n}{x ^{2} } \sin \frac{x}{2n}=\frac{\sin \frac{x}{2n}}{\frac{x}{2n}}\cdot \frac{1}{2x}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \frac{n}{x ^{2} } \sin \frac{x}{2n}=\frac{\sin \frac{x}{2n}}{\frac{x}{2n}}\cdot \frac{1}{2x}}\)
Q.