Zadanie o wierzchołkach parabol.

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Wiader
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 3 razy

Zadanie o wierzchołkach parabol.

Post autor: Wiader »

Jaka figura na plaszczyznie jest zbior wierzcholkow parabol o rownaniach:

y = x^2 + ax + a ???

Jak ktos bedzie wiedzial jak to rozwiazac to prosilbym o zamieszczenie oprocz odpowiedzi, takze rozwiazania.

pozdro4all
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Zadanie o wierzchołkach parabol.

Post autor: Tomasz Rużycki »

y = x^2 + ax + a
Wyliczamy współrzędne wierzchołka.

xw=-a/2
yw=(a2-4a)/4

Zbiór wierzchołków to zbiór wszystkich punktów o współrzędnych x=-a/2, y=(a2-4a)/4.

Wyznaczamy x:
x=-a/2 a=-2x

Wstawiamy do y=(a2-4a)/4:

y=(a2-4a)/4=((-2x)2+8x)/4=(4x2+8x)/4 = x2+2x

Otrzymaliśmy funkcję określoną wzorem y=x2+2x - jest to parabola zawierająca wierzchołki naszej funkcji, która także jest parabolą

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Wiader
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 3 razy

Zadanie o wierzchołkach parabol.

Post autor: Wiader »

Dzięki za rozwiązanie.
ODPOWIEDZ