przykład homeomorfizmu
-
- Użytkownik
- Posty: 209
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
przykład homeomorfizmu
Proszę o przykład homeomorfizmu z \(\displaystyle{ (-3,2)}\) do \(\displaystyle{ (-\infty,1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
przykład homeomorfizmu
Dobrym przykładem funkcji ciągłej przekształcającej przedział ograniczony na nieograniczony jest funkcja homograficzna. Jest ona o tyle dobra, że także odwrotna do niej jest ciągła.
Można przyjąć, że prosta \(\displaystyle{ x=-3}\) jest jej asymptotą pionową.
Łatwo znajdujemy taką funkcję: \(\displaystyle{ f(x)=-\frac{1}{x+3}+\frac{6}{5}}\).
(Dla sprawdzenia znajdź wzó funkcji odwrotnej i zauważ, że jest ona ciągła.)
Można przyjąć, że prosta \(\displaystyle{ x=-3}\) jest jej asymptotą pionową.
Łatwo znajdujemy taką funkcję: \(\displaystyle{ f(x)=-\frac{1}{x+3}+\frac{6}{5}}\).
(Dla sprawdzenia znajdź wzó funkcji odwrotnej i zauważ, że jest ona ciągła.)
-
- Użytkownik
- Posty: 209
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
przykład homeomorfizmu
Nie widze, żeby to był homeomorfizm między tymi przedziałami... przecież jak weźmiemy tą funkcję co podałeś to przecież jej zbiór wartości nie jest przedziałem \(\displaystyle{ (-\infty,1)}\)