[Algorytmy] Przybliżanie rozwiązania równania metodą Newtona

Matt23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 cze 2011, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poland

[Algorytmy] Przybliżanie rozwiązania równania metodą Newtona

Post autor: Matt23 »

Witam,
Mam problem z zadaniem, może dla kogoś to będzie przyjemność to rozwiązać i mi przy okazji pomóc bo to dla mnie taka troszkę ciemna magia niestety póki co

Podaj interpretację graficzną i wyprowadź wzór iteracyjny obliczania kolejnych przybliżeń równania f(x) = 0 metodą Newtona.
a)Jaki jest rząd tej metody? Co można powiedzieć o zbieżność? Czy jest to metoda stacjonarna?
b)Wykazać, że efektywna metoda obliczania pierwiastka kwadratowego z liczby a dana jest wzorem \(\displaystyle{ x _{n+1} = \frac{1}{2} ( x_{n} + \frac{a}{ x_{n} })}\)
c) zakładając, że dana jest funkcja
double funkcja(double x);
obczajaca wartość f: R->R w punkcie x oraz funkcja
double fprim(double x);
obliczajaca wartość pochodnej f w punkcie x, napisać funkcję, która dla początkowego przybliżeniax0 oblixza pierwiastek równania f(x)=0 metodą Newtona.
Ostatnio zmieniony 6 lip 2011, o 14:45 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
miodzio1988

[Algorytmy] Przybliżanie rozwiązania równania metodą Newtona

Post autor: miodzio1988 »

... da_Newtona
Matt23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 cze 2011, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poland

[Algorytmy] Przybliżanie rozwiązania równania metodą Newtona

Post autor: Matt23 »

Niestety nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać... Może ktoś mi pomóc?
miodzio1988

[Algorytmy] Przybliżanie rozwiązania równania metodą Newtona

Post autor: miodzio1988 »

Wszystko w linku masz napisane...
karoltom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Algorytmy] Przybliżanie rozwiązania równania metodą Newtona

Post autor: karoltom »

potrzebuję tego samego zadania, a dokładnie podpunktu C. Dałby to ktoś radę zrzobić? Bo zapewne tak samo jak kolega Matt23, muszę to zadanie umieć zrobić, żeby zaliczyć sesję
miodzio1988

[Algorytmy] Przybliżanie rozwiązania równania metodą Newtona

Post autor: miodzio1988 »

Zwykłą pętle wystarczy napisać. Jak student tego nie potrafi zrobić to nie powinien zaliczyć danego przedmiotu. Są to podstawy podstaw
ODPOWIEDZ