Zbadaj, dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ \cos x+ \cos \left( x- \frac{2 \pi }{3} \right) = a^{2}-1}\)
Prosiłabym o pomoc w rozgryzieniu zadanka..
Parametr w równaniu trygonometrycznym
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KIelce
Parametr w równaniu trygonometrycznym
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 17:37 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu - skalowanie nawiasów.
Powód: Poprawa zapisu - skalowanie nawiasów.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Parametr w równaniu trygonometrycznym
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \cos x + \cos \left(x - \frac{2\pi}3\right) = \sin \left(x + \frac{\pi}{6}\right)}\)
\(\displaystyle{ \cos x + \cos \left(x - \frac{2\pi}3\right) = \sin \left(x + \frac{\pi}{6}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KIelce
Parametr w równaniu trygonometrycznym
Z jakiego wzoru korzystałeś otrzymując takie wyrażenie? Ale rozumując dalej Twoim tokiem otrzymuję równanie
\(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) = a^{2}-1}\)
gdzie \(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) \in \langle -1;1 \rangle}\)
zatem \(\displaystyle{ a^{2}-1 \ge -1 \wedge a^{2}-1 \le 1}\)
gdzie po rozwiązaniu i usataleniu iloczynu rozwiązań wychodzi mi przedział \(\displaystyle{ \langle 0; \sqrt{2} \rangle}\)
ale niestety w odp jest to przedział \(\displaystyle{ \langle - \sqrt{2}; \sqrt{2} \rangle}\)
Zatem, gdzie popełniam błąd? Czy w ogóle słusznie rozumuje?
\(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) = a^{2}-1}\)
gdzie \(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) \in \langle -1;1 \rangle}\)
zatem \(\displaystyle{ a^{2}-1 \ge -1 \wedge a^{2}-1 \le 1}\)
gdzie po rozwiązaniu i usataleniu iloczynu rozwiązań wychodzi mi przedział \(\displaystyle{ \langle 0; \sqrt{2} \rangle}\)
ale niestety w odp jest to przedział \(\displaystyle{ \langle - \sqrt{2}; \sqrt{2} \rangle}\)
Zatem, gdzie popełniam błąd? Czy w ogóle słusznie rozumuje?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 19:30 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Skalowanie nawiasów. Proszę zapoznać się z pkt. 2.9 instrukcji LaTeXa
Powód: Poprawa wiadomości. Skalowanie nawiasów. Proszę zapoznać się z pkt. 2.9 instrukcji LaTeXa
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Parametr w równaniu trygonometrycznym
\(\displaystyle{ \cos (x) + \cos (y) = 2\cos \left(\frac{x+y}{2}\right)\cos \left(\frac{x-y}{2}\right)}\)Z jakiego wzoru korzystałeś otrzymując takie wyrażenie?
i wzory redukcyjne. Można było zostawić kosinus, wszystko jedno zresztą.
Układ nierówności masz dobrze, ale źle go rozwiązałeś:
\(\displaystyle{ -1 \le a^2 - 1 \le 1 \\ 0 \le a^2 \le 2 \\ a \in \left[ -\sqrt{2}; \sqrt{2}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KIelce
Parametr w równaniu trygonometrycznym
Ok, ale prosiłabym jeszcze o dokładne rozpisanie jak z tego wyrażenia z cosinusami co było na początku przeszedleś do \(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right)}\) bo za skarby nie umiem do tego sprowadzić
Ostatnio zmieniony 27 cze 2011, o 21:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Parametr w równaniu trygonometrycznym
\(\displaystyle{ \cos x+ \cos \left( x- \frac{2 \pi }{3} \right) = 2\cos\left(\frac{x+x-\frac{2\pi}{3}}{2}\right)\cos\left(\frac{x-x+\frac{2\pi}{3}}{2}\right) = 2\cos\left(x - \frac{\pi}{3}\right)\cdot \frac{1}{2} = \cos\left(x-\frac{\pi}{3}\right) = \cos\left(x + \frac{\pi}{6} - \frac{\pi}{2}\right) = \sin\left(x+\frac{\pi}{6}\right)}\)