\(\displaystyle{ F}\) jest przekształceniem liniowym z \(\displaystyle{ V}\) na \(\displaystyle{ W}\) (przestrzenie wektorowe) i w jadrze od f jest tylko \(\displaystyle{ \vec{0}}\).
\(\displaystyle{ \dim (Im(f)) = \dim (V)}\) ?
Od czego zacząć, żeby to pokazać?
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
-
dzejkej
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 15 kwie 2011, o 23:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Cz-wa
- Podziękował: 7 razy
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 15:23 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
Juankm
- Użytkownik

- Posty: 147
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 28 razy
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
Weź dowolną bazę \(\displaystyle{ V}\) i zobacz, że musi przejść na bazę \(\displaystyle{ Im(f) \equiv f(V)}\).
-
rodzyn7773
- Użytkownik

- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
Chyba z równości:
\(\displaystyle{ dim \ker(f)+dim \ im(f) =dim \ V}\)
\(\displaystyle{ dim \ker(f)+dim \ im(f) =dim \ V}\)
-
dzejkej
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 15 kwie 2011, o 23:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Cz-wa
- Podziękował: 7 razy
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
Starczy tak:
\(\displaystyle{ dim \ker(f)+dim \ im(f) =dim \ V}\)
a więc dla \(\displaystyle{ dim \ker(f) = dim 0 = 0}\)
jest: \(\displaystyle{ 0+dim \ im(f) =dim \ V}\)
a więc: \(\displaystyle{ dim \ im(f) =dim \ V}\)
Troche za proste mi się to wydaje...
\(\displaystyle{ dim \ker(f)+dim \ im(f) =dim \ V}\)
a więc dla \(\displaystyle{ dim \ker(f) = dim 0 = 0}\)
jest: \(\displaystyle{ 0+dim \ im(f) =dim \ V}\)
a więc: \(\displaystyle{ dim \ im(f) =dim \ V}\)
Troche za proste mi się to wydaje...
-
Tomek_Z
- Użytkownik

- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
Rozwiązanie tego zadania, zależy od tego co już znamy. Jeśli możesz korzystać z twierdzenia o zachowaniu wymiaru - to rozwiązanie jest ok.
-
Juankm
- Użytkownik

- Posty: 147
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 28 razy
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
To znaczy jest to o tyle niepoprawne, że chyba dowodzi się te twierdzenia w odwrotnej kolejności, więc jest to tak jakby "oszukiwanie". Tak jak liczenie granicy \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}\frac{\sin{x}}{x}}\) z reguły de l'Hospitala.
-
dzejkej
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 15 kwie 2011, o 23:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Cz-wa
- Podziękował: 7 razy
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
Jednak nie wolno tego użyć.
Bo właśnie tym zadaniem mam to udowodnić.
I nadalej nie wiem jak...
Bo właśnie tym zadaniem mam to udowodnić.
I nadalej nie wiem jak...
-
Tomek_Z
- Użytkownik

- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Przekształcenie liniowe - udowodnić twierdzenie
Dowód tego twierdzenia jest np. tutaj:
(str. 216-217)
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.uni.wroc.pl/~mgrec/2010/skrypt2.pdf(str. 216-217)