\(\displaystyle{ y=e^{x} , y=lnx , x+y =1 , x =2}\) obliczyc pole obszaru .
Narysowalem sobie wszystko i teraz nie jestem pewny z granicami, zminilem sobie kolejnosc calkowaniam dzIEKI za pomoc
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \int_{1-y}^{2}dxdy}\)
-- 25 cze 2011, o 16:22 --
wlasnie teraz sie zastanawiam czy w tym przykladzie nie nalezaloby podzielic obszaru calkowania ??
calka podwojna
- bzyk12
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
calka podwojna
Musisz to podzielić na dwa obszary ( jalepiej to sobie narusuj):
\(\displaystyle{ P= \int_{0}^{1}dx \int_{1-x}^{e ^{x} }dy+ \int_{1}^{2}dx \int_{lnx}^{e ^{x} }dy}\)
\(\displaystyle{ P= \int_{0}^{1}dx \int_{1-x}^{e ^{x} }dy+ \int_{1}^{2}dx \int_{lnx}^{e ^{x} }dy}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Modliborzyce
- Podziękował: 2 razy
calka podwojna
dzieki wielkie, rozumiem to.bzyk12 pisze:Musisz to podzielić na dwa obszary ( jalepiej to sobie narusuj):
\(\displaystyle{ P= \int_{0}^{1}dx \int_{1-x}^{e ^{x} }dy+ \int_{1}^{2}dx \int_{lnx}^{e ^{x} }dy}\)