\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|}wiek & ilość osób\\ \hline
17 - 25&25\\ \hline
25 - 35&20 \\ \hline
35 - 45&55\\ \hline
45 - 55&25 \\ \hline
55 - 65&25\\ \hline \end{tabular}}\)
jak dla takiego rozkładu obliczyć medianę i dominantę, pierwszym przedziale jest inna rozpiętość niż w pozostałych przedziałach co z tym zrobić?
Mediana w szeregu rozdzielczym z nie równymi przedziałami
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Mediana w szeregu rozdzielczym z nie równymi przedziałami
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 22:14 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Dane tabelaryczne proszę umieszczać w odpowiednich strukturach LaTeXa.
Powód: Poprawa wiadomości. Dane tabelaryczne proszę umieszczać w odpowiednich strukturach LaTeXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Mediana w szeregu rozdzielczym z nie równymi przedziałami
Co do mediany to nie ma znaczenia, znajdź po prostu przedział, w którym się ona znajdzie ("skumuluj" ilość osób) i licz normalnie. Z dominantą jest problem, jeśli przedział, który ją zawiera, oraz dwa sąsiadujące przedziały nie mają tej samej rozpiętości, ale tu wszystko jest OK.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Mediana w szeregu rozdzielczym z nie równymi przedziałami
\(\displaystyle{ Med=x^{L}_{med}+\frac{b}{n_{med}}\left[\frac{n}{2}- \sum_{j=1}^{i_{med}-1}n_{j}\right]}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ x^{L}_{med}}\) - lewy kraniec klasy, w którym znajduję się mediana
\(\displaystyle{ b}\) - szerokość klasy
\(\displaystyle{ n_{med}}\) - liczność klasy
gdzie:
\(\displaystyle{ x^{L}_{med}}\) - lewy kraniec klasy, w którym znajduję się mediana
\(\displaystyle{ b}\) - szerokość klasy
\(\displaystyle{ n_{med}}\) - liczność klasy