Mam ciąg
\(\displaystyle{ f _{n} (x) = nx\sin \frac{x}{n}}\), wiem że jest zbieżny punktowo do funkcji \(\displaystyle{ x ^{2}}\)
Mam sprawdzić zbieżność jednostajną na \(\displaystyle{ \mathbb{R}, \mathbb{R} _{+} , [0, a] a > 0}\)
Pasowałoby w tym celu zbadać supremum
\(\displaystyle{ \left|nx\sin \frac{x}{n} - x ^{2}\right|}\)
ale nie wiem jaki znak ma wyrażenie pod modułem, a nawet gdybym mógł go opuścić to policzenie pochodnej i szukanie miejsc zerowych raczej nie da mi rozwiązania...
Zbieżność jednostajna ciągu funkcyjnego
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbieżność jednostajna ciągu funkcyjnego
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 18:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Zbieżność jednostajna ciągu funkcyjnego
Gdy \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}_+,}\) to dla dowolnego \(\displaystyle{ n \ge 1}\) wyrażenie
\(\displaystyle{ \left| nx \sin \frac{x}{n} - x^2 \right| = |xn| \left| \sin \frac{x}{n} - \frac{x}{n} \right|}\)
jest nieograniczone ze względu na \(\displaystyle{ x,}\) bo dla ustalonego \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ x>2n}\) będzie
\(\displaystyle{ |xn| \left| \sin \frac{x}{n} - \frac{x}{n} \right| \ge |x \cdot 1| \left|2-1 \right| = |x|.}\)
To dowodzi, że ciąg nie jest jednostajnie zbieżny na \(\displaystyle{ \mathbb{R}_+,}\) a co za tym idzie - w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) też nie.
A co z przedziałem \(\displaystyle{ [0, a]?}\)
Tu już \(\displaystyle{ x}\) nie będzie nieograniczony. Spróbuj dowieść, że na tym przedziale ciąg jest jednostajnie zbieżny.
\(\displaystyle{ \left| nx \sin \frac{x}{n} - x^2 \right| = |xn| \left| \sin \frac{x}{n} - \frac{x}{n} \right|}\)
jest nieograniczone ze względu na \(\displaystyle{ x,}\) bo dla ustalonego \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ x>2n}\) będzie
\(\displaystyle{ |xn| \left| \sin \frac{x}{n} - \frac{x}{n} \right| \ge |x \cdot 1| \left|2-1 \right| = |x|.}\)
To dowodzi, że ciąg nie jest jednostajnie zbieżny na \(\displaystyle{ \mathbb{R}_+,}\) a co za tym idzie - w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) też nie.
A co z przedziałem \(\displaystyle{ [0, a]?}\)
Tu już \(\displaystyle{ x}\) nie będzie nieograniczony. Spróbuj dowieść, że na tym przedziale ciąg jest jednostajnie zbieżny.