mnożenie pierwiastków różnego stopnia

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Bartek93klm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 4 sty 2011, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Władywostok
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

mnożenie pierwiastków różnego stopnia

Post autor: Bartek93klm »

Witam robiłem zadanko z planimetrii i doprowadziłem do takiego wyrażenia:

\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} \cdot \sqrt[3]{24 \sqrt{3} } }{2}}\)

wiem że to ma być 3 (casio calc xD) ale na maturce nie będzie scient. cal więc jak to zrobić? CKE rząda porządnego rozpisu xD

A i chciałem zapytać czy można mnożyć jakoś pierwiaski różnego stopnia bez tej samej podstawy??
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 12:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

mnożenie pierwiastków różnego stopnia

Post autor: ares41 »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ 24=8 \cdot 3}\)
ODPOWIEDZ