Mam obliczyć reakcje i siłe na sciagu danego ustroju. I po wyliczeniu reakcji rownaniami suma na Y suma na X i M wzgledem przegubu po prawej stronie wychodza reakcje równe od lewej: -10, 8, i moment utwierdzenia -8. Wydaje mi sie ze wszystko licze dobrze ale przy sprawdzeniu moment wzgledem przegubu calego ustroju nie wychodzi mi zero. Prosiłbym o podpowiedzi co robie zle?
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} X=0: H+10=0 \Rightarrow H=-10}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Y=0: -8+V=0 \Rightarrow V=8}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} M=0(przegub z prawej strony) -2 \cdot 2 \cdot 1-4+M+8 \cdot 2=0 \Leftrightarrow M=-8}\)
sprawdzenie \(\displaystyle{ \sum_{}^{} M(przegub)-10 \cdot 3-4-8+8 \cdot 2=0}\)
Obliczyc reakcje i siłe na ściagu
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Obliczyc reakcje i siłe na ściagu
Niech Kolega napisze równanie sumy momentów od sił czynnych, momentu skupionego i reakcji w lewej podporze względem podpory prawej i przyrówna wynik do zera. Zauważy Kolega wtedy, że w prawej podporze, gdzie supek jest utwierdzony _nie_ przegubowo, zabrakło momentu utwierdzenia.
Dla informacji podam, że długość ściągu wynosi 5, co wynika z pierwszej trójki pitagorejskiej, a odległość ściągu od przegubu ma miarę
\(\displaystyle{ \frac{6}{5}}\)
W.Kr.
Dla informacji podam, że długość ściągu wynosi 5, co wynika z pierwszej trójki pitagorejskiej, a odległość ściągu od przegubu ma miarę
\(\displaystyle{ \frac{6}{5}}\)
W.Kr.