Rozwiaż równanie liniowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Cybran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 5 lut 2011, o 08:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 1 raz

Rozwiaż równanie liniowe

Post autor: Cybran »

Hej!
Czy mógłby mi ktoś pomóc z rozwiązaniem takiego równania:

\(\displaystyle{ \frac{i-1}{z-i}= \frac{1}{\overline{z}}}\)

Męczę się z tym i męczę. Próbowałem to zrobić ze wzorów de Moivera, ale wychodzą mi jakieś kosmoloty

Z góry wielkie wielkie dzięki!
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 08:50 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \overline{z}
nowheredense_man
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

Rozwiaż równanie liniowe

Post autor: nowheredense_man »

wstaw \(\displaystyle{ z=a+b\cdot i}\) wymnóż na krzyż i porównaj część rzeczywiste i urojone obu stron równania - powstanie układ dwóch równań liniowych.
ODPOWIEDZ