Równanie różniczkowe - zadanka

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
DeusXXX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 cze 2011, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie różniczkowe - zadanka

Post autor: DeusXXX »

Witam,

potrzebuję pomocy z zadaniami:

\(\displaystyle{ y'+ \frac{2y}{x} = ln x}\)

\(\displaystyle{ y'+yctgx=2cosx}\)
\(\displaystyle{ y''-y=cos + e^x}\)

Proszę o jakąkolwiek pomoc i wskazówki.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie różniczkowe - zadanka

Post autor: Lorek »

Najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne a potem niejednorodne (uzmiennianie stałej czy przewidywanie gdzie się da).
ODPOWIEDZ