Mam problem z takim zadankiem:
Losujemy niezlażnie 2 liczby z odcinka \(\displaystyle{ [0,1]}\) z rozkładem jednostajnym. Jak policzyć prawdodopodieństwo, że mniejsza z wylosowanych liczb jest mniejsza od \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) ?
Jak obliczyć wartość oczekiwaną mniejszej z wylosowanych liczb ?
Nie mam pomysłu na to ;/
Losowanie liczb z [0,1]
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Losowanie liczb z [0,1]
\(\displaystyle{ Z=\min (X,Y)\\
P(Z \ge t)=P(\min(X,Y) \ge t)=P(X \ge t \wedge Y \ge t)=P(X \ge t)\cdot P(Y \ge t)}\)
Jeśli minimum jest większe to obie liczby muszą być większe, a drugie przejście to niezależność zmiennych losowych, o których w zadaniu nie wspominają...
Resztę pokombinuj.
P(Z \ge t)=P(\min(X,Y) \ge t)=P(X \ge t \wedge Y \ge t)=P(X \ge t)\cdot P(Y \ge t)}\)
Jeśli minimum jest większe to obie liczby muszą być większe, a drugie przejście to niezależność zmiennych losowych, o których w zadaniu nie wspominają...
Resztę pokombinuj.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Losowanie liczb z [0,1]
Zamień na dystrybuantę.-- 23 cze 2011, o 22:11 --Zresztą tu nawet nie ma co szukać dystrybuanty, masz rozkład jednostajny, więc:
\(\displaystyle{ P(X \le t)=t,P(X \ge t)=1-t}\)
To już naprawdę dużo, także weź coś spróbuj wykombinować z tego.
\(\displaystyle{ P(X \le t)=t,P(X \ge t)=1-t}\)
To już naprawdę dużo, także weź coś spróbuj wykombinować z tego.