Siema! Mam znalezc najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji: \(\displaystyle{ f(x,y)=xy-x(x+1)-y(y+1)}\)
na obszarze : \(\displaystyle{ -4 \le x \le 0 \wedge -x-4 \le y \le 0}\)
Wychodzi mi cos takiego:
najpierw licze pochodna z funkcji po x i po y, przystawiam do 0 i wychodzi mi, ze
\(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ y=-1}\)
podstawiam pod funkcje te 2 punkty i wychodzi mi,ze \(\displaystyle{ f(x,y)=1}\)
i teraz robie tak :
1. \(\displaystyle{ y=-x-4}\)
podstawiam to pod glowna funkcje i wychodzi mi : \(\displaystyle{ f(x)=-3 x^{2}-12x-12}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=-6x-12}\)
czyli \(\displaystyle{ x=-2}\)
\(\displaystyle{ y=-2}\)
teraz podstawiam pare punktow pod glowna funkcje:
\(\displaystyle{ f(-2,-2)=0}\)
2.
\(\displaystyle{ x=-4}\)
podstawiam pod glowna funkcje i licze pochodna po y:
\(\displaystyle{ f'(y)=-4-2y-1}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ f(-4, -\frac{5}{2})=- \frac{23}{4}}\)
3.
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ f(0, \frac{1}{2})=- \frac{1}{4}}\)
Czy do tej pory wszystko jest dobrze? Wiem, ze teraz bede musial podstawiac wierzcholki trojkata tylko nie wiem czy mam po prostu podstawic po glowna funkcje czy jak?
-- 23 cze 2011, o 14:22 --
sprawdzi ktos?
-- 23 cze 2011, o 15:26 --
prosze jeszcze o sprawdzenie rozwiazania tego zadania...-- 23 cze 2011, o 15:27 --?
Najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji
A po co podstawiać samo \(\displaystyle{ x=-4}\)? Przecież jedynym punktem, który nas interesuje, o takiej iksowej współrzędnej, jest wierzchołek trójkąta, czyli \(\displaystyle{ (-4,0)}\).
Skad wzięło się \(\displaystyle{ f \left( 0,\frac12 \right)}\)? Przecież dla \(\displaystyle{ x=0}\) mamy z drugiego warunku ograniczenie \(\displaystyle{ -4 \le y \le 0}\), zatem \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\) nas nie interesuje.
Musisz raczej podstawić teraz pozostałe boki trójkąta, czyli rozważyć warunki \(\displaystyle{ y=0}\) oraz \(\displaystyle{ x=0}\) (i policzyć pochodne po drugiej ze współrzędnych).
Skad wzięło się \(\displaystyle{ f \left( 0,\frac12 \right)}\)? Przecież dla \(\displaystyle{ x=0}\) mamy z drugiego warunku ograniczenie \(\displaystyle{ -4 \le y \le 0}\), zatem \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\) nas nie interesuje.
Musisz raczej podstawić teraz pozostałe boki trójkąta, czyli rozważyć warunki \(\displaystyle{ y=0}\) oraz \(\displaystyle{ x=0}\) (i policzyć pochodne po drugiej ze współrzędnych).
Najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji
Siemanko! Zastosowalem sie do wskazowek Crizza i mi wyszlo, ze najmniejsza wartosc, funkcja osiaga w punkcie (-4,0) i (0,-4) i jest to -12, a najwieksza w punkcie (-1,-1) i jest to 1.
Jak ktos ma chwile czasu to prosze o sprawdzenie...
Dzieki.
Jak ktos ma chwile czasu to prosze o sprawdzenie...
Dzieki.