Witam, dostałem do zrobienia kilka dowodów indukcyjnych, ale 2 z nich mnie zastanawiają.
Są to:
\(\displaystyle{ 1-2+3-4+...-2n = -n}\)
\(\displaystyle{ 1-4+9-16+... -(2 n^{2})=-n(2n+1)}\)
Nie mogę znaleźć pierwszej wartości dla której są one prawdziwe. Czy możliwe by na tym etapie już były nie prawdziwe ? Może ktoś widział podobne(znaczy niemal identyczne) przykłady, które różniły się jednym + bądź -, może po prostu źle je przepisałem.
Dowód indukcyjny - sumy
Dowód indukcyjny - sumy
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 18:20 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
akurczak
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1 raz
Dowód indukcyjny - sumy
Oba sprawdzają się już dla jedynki Zwróć uwagę, że lewa strona kończy się na 2n, a nie na n. Na przykład w pierwszym dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy \(\displaystyle{ L=1-2=-1}\) oraz \(\displaystyle{ P=-1}\)
Dowód indukcyjny - sumy
O jaki jestem głupi, myślałem że 1 to pierwszy element a jest nim 1-2.
Edit: Dalej nie wiem jak zacząć udowadniać dla n+1.
\(\displaystyle{ 1-2+3-4+...-2n+(2n+1-2(n+1)) = -n + 2n+1-2n-2 = -n -1}\)
Ok to pierwsze mi wyszło, dzięki.
Edit: Dalej nie wiem jak zacząć udowadniać dla n+1.
\(\displaystyle{ 1-2+3-4+...-2n+(2n+1-2(n+1)) = -n + 2n+1-2n-2 = -n -1}\)
Ok to pierwsze mi wyszło, dzięki.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 17:12 przez Cabalerio, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Dowód indukcyjny - sumy
Mam problem z tym drugim przykładem, pomoże ktoś ? Nie wiem jak napisać równanie dla n + 1.
-
akurczak
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1 raz
Dowód indukcyjny - sumy
To dlatego, że tw. nie jest prawdziwe, gdyż lewa strona powinna kończyć się na \(\displaystyle{ -(2n)^{2}}\), a nie \(\displaystyle{ -(2n^{2})}\)
Myślę, że teraz nie powinno być problemów.
Myślę, że teraz nie powinno być problemów.
-
darek334
- Użytkownik

- Posty: 177
- Rejestracja: 23 lut 2011, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Dowód indukcyjny - sumy
a ja nie rozumiem tego przykładu , wytłumaczy ktoś ?
bo pierwszy element rozumiem że powstaje z 1 czyli \(\displaystyle{ 1 - 2n= 1- 2 \cdot 1 = 1-2}\), ale drugiego łańcuszka nie rozumiem skąd ta 3 ?? Nie za bardzo rozumiem jak powstają kolejne elementy ciągu ?
pzdr.
bo pierwszy element rozumiem że powstaje z 1 czyli \(\displaystyle{ 1 - 2n= 1- 2 \cdot 1 = 1-2}\), ale drugiego łańcuszka nie rozumiem skąd ta 3 ?? Nie za bardzo rozumiem jak powstają kolejne elementy ciągu ?
pzdr.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Dowód indukcyjny - sumy
Ten ciąg sum wygląda tak:
\(\displaystyle{ a_1=1-2\\
a_2=(1-2)+(3-4)\\
a_3=(1-2)+(3-4)+(5-6)\\
...}\)
Zatem ogólny wzór na ten ciąg sum jest taki:
\(\displaystyle{ a_n=(1-2)+(3-4)+(5-6)+...+((2n-1)-2n)= \sum_{k=1}^{n}((2k-1)-2k)}\).
JK
\(\displaystyle{ a_1=1-2\\
a_2=(1-2)+(3-4)\\
a_3=(1-2)+(3-4)+(5-6)\\
...}\)
Zatem ogólny wzór na ten ciąg sum jest taki:
\(\displaystyle{ a_n=(1-2)+(3-4)+(5-6)+...+((2n-1)-2n)= \sum_{k=1}^{n}((2k-1)-2k)}\).
JK
