Proszę o pomoc przy rozwiązaniu równań:
1.Znaleźć rozw. ogólne mając dane jedno rozwiązanie.
\(\displaystyle{ y" + y = 0}\) ; \(\displaystyle{ y_{1}= \sin x}\)
\(\displaystyle{ xy" + 3y' = 0}\) ; \(\displaystyle{ y_{1}=1}\)
Jak to trzeba zrobić?
Najpierw mam zrobić pierwszą i drugą pochodną \(\displaystyle{ y_{1}}\) i podstawić do równania?
Równania różniczkowe 2 rzędu.
Równania różniczkowe 2 rzędu.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2011, o 19:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Równania różniczkowe 2 rzędu.
Zapoznaj się z metodą rozwiązywania równań liniowych drugiego rzędu opisaną w 253812.htm .
Równania różniczkowe 2 rzędu.
Znalazlam jakieś resztki notatek czy to jest dobre rozwiązanie.
1.
\(\displaystyle{ y" + y =0 ;y_{1} = \sin x \\
y= C_{1} y_{1} + C _{2} y _{2} \\
y _{2}=C(x) y_{1} \\
y _{2}=C(x) \sin x \\
P(x)= 0 \ P(x)- \text{wartośc przy} \ y' \\
C(x) = \int \frac{e ^{ \int P(x) \mbox{d}x } }{ (y_{1})^2 } \mbox{d}x \\
C(x) = \int \frac{e ^{ \int 0 \mbox{d}x } }{ \sin ^ 2X } \mbox{d}x = \ctg X \\
y _{2}=C(x) y_{1} = \ctg x \cdot \sin x = \cos x \\
y _{og}=C_{1} \sin x + C_{2} \cos x}\)
2.
\(\displaystyle{ xy" + 3y' =0 ; y_{1}=1 \\
xy" + 3y' =0 \ \text{dzielę przez X} \\
y" + \frac{3y'}{x} =0 \\
P(x)= \frac{3}{x}}\)
i dalej podstawiem do wzoru
\(\displaystyle{ C(x) = \int \frac{e ^{ \int P(x) \mbox{d}x } }{ (y_{1})^2 } \mbox{d}x \\
\text{i wychodzi mi} \ c(x) = \frac{ x^{-2} }{2} \\
y _{og}=C_{1}+C_{2}(- \frac{1}{2x ^{2} })}\)
Czy to chociaż po części jest dobrze?
1.
\(\displaystyle{ y" + y =0 ;y_{1} = \sin x \\
y= C_{1} y_{1} + C _{2} y _{2} \\
y _{2}=C(x) y_{1} \\
y _{2}=C(x) \sin x \\
P(x)= 0 \ P(x)- \text{wartośc przy} \ y' \\
C(x) = \int \frac{e ^{ \int P(x) \mbox{d}x } }{ (y_{1})^2 } \mbox{d}x \\
C(x) = \int \frac{e ^{ \int 0 \mbox{d}x } }{ \sin ^ 2X } \mbox{d}x = \ctg X \\
y _{2}=C(x) y_{1} = \ctg x \cdot \sin x = \cos x \\
y _{og}=C_{1} \sin x + C_{2} \cos x}\)
2.
\(\displaystyle{ xy" + 3y' =0 ; y_{1}=1 \\
xy" + 3y' =0 \ \text{dzielę przez X} \\
y" + \frac{3y'}{x} =0 \\
P(x)= \frac{3}{x}}\)
i dalej podstawiem do wzoru
\(\displaystyle{ C(x) = \int \frac{e ^{ \int P(x) \mbox{d}x } }{ (y_{1})^2 } \mbox{d}x \\
\text{i wychodzi mi} \ c(x) = \frac{ x^{-2} }{2} \\
y _{og}=C_{1}+C_{2}(- \frac{1}{2x ^{2} })}\)
Czy to chociaż po części jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2011, o 20:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Stosuj jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie, przejście do następnej linii wykonujesz za pomocą: \\
Powód: Poprawa wiadomości. Stosuj jedne klamry